Hajtovány recept
Ők is elkészítették
Hozzávalók:
Hozzávalók a tésztához:
- 50 dkg liszt
- 3 dl tej
- 1 db FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁSsárga (nagy)
- 0,5 dl olaj
- 2 tk só (v.ízlés szerint)
- 1 mk cukor
- 2,5 dkg élesztő (friss)
- lekenéshez 1 kicsi FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
Sajtos töltelék hozzávalói:
- 10 dkg sajt
- 10 dkg margarin
- 1 db FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
- 1/2 tk só
Elkészítése:
Az élesztő futtassuk fel 1 dl langyos-cukros tejben. Ezután a tojássárgát keverjük össze a maradék langyos tejjel, az olajjal, és a felfuttatott élesztővel.A lisztet keverjük össze a sóval.
A kenyérsütőgép üstjébe öntsük bele a tejes-élesztős keveréket, majd kanalazzuk rá a lisztet. Ezután indítsuk el a dagasztó programot, és dagasszuk meg a tésztát. (természetesen kézzel is dagaszthatjuk!)
Amikor a gép végzett a dagasztással, tegyük át a tésztát egy lisztezett kelesztőtálba, és meleg helyen, kelesszük egy órán át. Ezután borítsuk a megkelt tésztát lisztezett felületre, és nyújtsuk ki vékonyra, majd kenjük meg a sajtos töltelékkel.
A sajtot reszeljük le, majd adjuk hozzá a lágy margarint, a sót, és az egész tojást, majd keverjük alaposan össze. A vékonyra kinyújtott tésztára kanalazzuk rá a sajtos keveréket, majd egyenletesen kenjük meg vele a tésztát. Ezután tekerjük fel mint a bejglit, majd éles késsel vágjuk fel trapéz alakúra.
Egy tepsit béleljünk ki sütőpapírral, és helyezzük egymástól távolabb a felvágott tésztát, majd konyharuhával takarjuk le, és szobahőmérsékleten kelesszük még 20 percig. (sütés közben megfog nőni a tészta, ezért legyen közöttük elég távolság)
Ezután az újrakelesztett tészta tetejét kenjük le felvert tojással, és ízlés szerint szórjuk meg reszelt sajttal. Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten süssük 25-30 perc alatt szép pirosra. (én légkeverésnél 160 fokon, 25 percig sütöttem)
Tálalás előtt hagyjuk langyosra hűlni, majd úgy kínáljuk.