Foszlós kalács recept
Hozzávalók:
- 50 dkg liszt
- 6 dkg cukor
- 1
FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
- 2,5 dl langyos tej
- 2 dkg élesztő
- 8 dkg vaj (nálam most margarin volt csak itthon)
Elkészítése:
Fél deciliter langyos tejhez adjunk hozzá 1 tk cukrot majd morzsoljuk bele az élesztőt és 1-2 evőkanál lisztet is szórjunk rá. Tegyük félre nagyjából 15 percre, amíg szépen felfut.
Eközben egy nagyobb tálba szitáljuk át a lisztet, adjuk hozzá a sót és a cukrot. Keverjük jól el. A közepére készítsünk egy mélyedést, ebbe üssük a tojást és az időközben felfutott élesztőt illetve maradék langyos tejet is. Addig gyúrjuk össze, amíg szép egynemű tésztát nem kapunk. Ekkor keverjük hozzá az olvasztott vajat. Ne ijedjünk meg a vaj az elején még tocsog a tésztán, de gyúrás közben szépen beleépül a tésztába. A tésztát ezután 35 percig pihentessük egy konyharuhával lefedve. Ha letelt a pihenője a tésztát lisztezett felületre borítsuk és osszuk annyi darabra, amennyiből a fonást készítjük. Nálam 3-as fonatból készült, és az alábbi mennyiségből 2 kalácsra volt elegendő. Bevallom, nem volt türelmem a 2-es vagy 4-es fonatokhoz. A darabokat gömbölyítsük kisebb cipókká, majd újra fedjük le és pihentessük további 15 percig. Ezután jöhet a fonás. A darabokat sodorjuk hurkákká a végeit csípjük össze, fonjuk meg a kalácsokat és egy kicsit hengereljük meg őket. Sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük majd 1 felvert tojással kenjük át a felületüket. (itt is hagyhatjuk állni még 15 percig, de elhagyható)
Sütőben 170 fokon nagyjából 30 perc alatt szép pirosra sütjük.
Képfeltöltés
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek

12 mutatós húsvéti vendégváró különlegesség
A húsvéti vendégvárás remek alkalom arra, hogy ne csak finom, de igazán mut
Tovább olvasom »
Húsvéti sós vendégváró finomságok
A húsvéti ünnepek nem csak a kalácsról és a főtt tojásról szólnak – a vendé
Tovább olvasom »
Ínycsiklandó tekercsek az ünnepi hidegtálra
Az ünnepi hidegtál egyik leglátványosabb és legkedveltebb elemei a különfél
Tovább olvasom »
A húsvéti asztal sztárjai: töltött tojások, amik nem csak finomak, hanem mutatósak is!
A húsvéti asztal nem lenne teljes a szépen tálalt, változatosan elkészített
Tovább olvasom »
8 egyszerű és nagyszerű süti, amikkel édesebbé teheted a mindennapokat
Van, amikor semmi másra nincs szükségünk, csak egy gyorsan összedobható, mé
Tovább olvasom »
Frissítő gyümölcsök és isteni krémek – 12 tökéletes desszert, amit egyszerűen muszáj kipróbálnod!
A gyümölcsök és a lágy krémek tökéletes párost alkotnak, ha frissítő és ell
Tovább olvasom »