Belépés Regisztáció Keress bennünket Facebook-on
Kategóriák

Bögrés vajas pogácsa recept

Bögrés vajas pogácsa
Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
90 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető



  • Hozzávalók:
    a bögre 2,5 dl-es

    • 4 bögre liszt
    • 25 dkg vaj
    • 3  FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS sárgája
    • 1 csapott evőkanál só
    • 140-150 g tejföl
    • 5 dkg élesztő

    Elkészítése:

    A lisztet a vajjal összemorzsoljuk, majd a közepébe beleütjük a tojások sárgáját.  Az én tapasztalatom, hogy az élesztőt nem morzsolom a liszthez, hanem a tejfölt az élesztővel simára keverem csak úgy a tejfölös pohárban, azért csinálom így, mert a pogácsának akkor nem lesz intenzív élesztő íze ha kisül.

    A tésztát összegyúrjuk és hűtőbe tesszük, legalább 5-6 órára. A mami szerint este érdemes begyúrni és reggel sütni. Egyébként jobb is így, mert másnap már csak szaggatni és sütni kell és a tésztának is van elég ideje pihenni.

    Ha a tészta megpihent, lisztezett deszkán még egyszer átgyúrjuk, majd körülbelül egy centiméter (fel fog jönni sütés közben) vastagságúra nyújtjuk. Vékonyan berácsozzuk a tetejét, felvert tojással megkenjük, majd apró pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk. Sajtot vagy szezámmagot is szórhatunk rá még pluszban.

    Sütőpapírral bélelt tepsiben, aranyszínűre sütjük 180-200 fokon. Nem szárad ki, nem szikkad meg, kívül van egy leheletvékony, vajas kérge, belül puha, foszlós és nem lehet elrontani.

    Akik kipróbálták:

    Aranytepsi

    Hozzáadom a receptfüzethez

    Őket is nézd meg!

    Szólj hozzá