A legegyszerűbb túrós, sajtos pogácsa recept
Elkészítése:
A túrót egy tálba öntjük és jól áttörjük (erre a krumpli törőt használtam), hozzáadjuk a sót, a lisztet, a szobahőmérsékletű margarint, a tojás sárgáját és belereszeljük a sajt 2/3-át. Alaposan összedolgozzuk.
Lisztezett felületen fél cm vastagra és téglalap alakúra elnyújtjuk. Hajtogatjuk, mint a pogácsát. A felső sávot a közepére, lefelé hajtjuk, az alsó sávot alulról felfelé haladva ráhajtjuk. Az így kapott sáv mindkét végét, balról és jobbról is középre hajtjuk. Ismét elnyújtjuk, és újra hajtogatjuk pihentetés nélkül.
Ujjnyi vastagra elnyújtjuk és egy lisztbe mártott pici pogácsa szaggatóval kiszaggatjuk. Sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk (nem szükséges sok helyet hagyni a pogácsák között, mert nem terülnek sütés közben, hanem emelkednek). Lekenjük vékonyan a tetejüket egy tojás sárgájával és a maradék reszelt sajttal megszórjuk.
Előmelegített sütőben hőlégkeveréssel 180 fokon 25 perc alatt megsütjük.
Tipp:
40 db pici pogácsa lett ebből az adag tésztából.