Mustáros tarjaszeletek párolt rizzsel és szalmakrumplival recept
Ők is elkészítették
Hozzávalók:
- 2 szelet tarja személyenként
- só
- mustár
- bors
- fűszerpaprika
- fokhagyma gerezd
- olaj
Párolt rizs hozzávalói:
- 1 rész rizs
- 2 rész víz
- kevés ételízesítő
- bors
- olaj
4 személyre kb. 30 dkg rizst számítsunk
Szalmakrumpli hozzávalói:
- burgonya
- olaj
- só
Elkészítés:
Hús készítése:
A konyhakészre előállított tarjaszeleteket kiterítem szorosan egymás mellé, megszórjuk sóval, és nem túl vastagon a felületüket bekenjük mustárral. Megszórjuk frissen őrölt borssal és fűszerpaprikával.
Egy jénai tálba rétegezzük, bőven rakunk közéjük fokhagyma gerezdeket, és annyi olajat öntünk rá, hogy ellepje a hússzeleteket. Hűtőszekrénybe tesszük legalább két órát, de jó, ha egy éjszakán át marad a pácban.
Pácolás után tepsibe rakjuk, közé rakjuk a fokhagyma gerezdeket, ráöntjük a páclevet, lefedjük alufóliával, és forró, 200 fokra előmelegített sütőben fél órán át sütjük. Ezután levesszük a fóliát, és visszatesszük. Addig sütjük, amíg szépen megpirulnak a szeletek.
Szalma krumplival, párolt rizzsel és savanyúsággal tálaljuk.
Rizs készítése:
A rizst megmossuk, leforrázzuk lobogó vízzel. Hideg vízben átöblítjük, és jól leszűrjük.
Egy lábosban felhevítünk 2-3 ek olajat, beletesszük a rizst, és kissé átsütjük, míg a rizs kifehéredik. Ekkor feltöltjük forró vízzel, hozzátesszük az ételízesítőt, ízlés szerint sózzuk, csipetnyi borsot is teszünk hozzá, és fedő alatt, egészen lassú tűzön pároljuk.
Eleinte még néhányszor megkeverjük, de amikor puhulni kezd, többé már nem keverjük. Így a szemek épen megmaradnak.
Amikor a rizs teljesen áttetszővé vált, a lángot eloltjuk, de az edényt még 10 percig a lángfogón hagyjuk, lefedve.
Az így készített rizs nem fő szét, nem lesz ragacsos, hanem pergős lesz.
Ha szépen akarjuk tálalni, a forró rizst vízzel, vagy olajjal kikent kis formákba rakjuk, aztán a tálra borítjuk. Minden kis kupac közepére petrezselyemlevélkét szúrunk, és paradicsompaprikából kis virágokat készítünk.
Szalmakrumpli készítése:
A megmosott krumplikat meghámozzuk, és tetszőleges szeletekre, a szeleteket pedig ugyanolyan széles csíkokra vágjuk.
Egy nagyobb serpenyőben olajat, vagy házi készítésű zsírt kb. 180 fokra felforrósítunk, és annyi krumplit teszünk bele, ami kényelmesen mozgatható. Párszor megkeverve szép aranysárgára sütjük.
Szitába szedem ki, hogy a fölösleges olaj lecsepegjen. Közvetlen tálalás előtt sózzuk, hogy megtartsák formájukat, és a sótól ne essenek össze.
Tipp:
A párolt rizs paprikás, mártásos húsok, tokányok, párolt köretekkel vagy burgonyával párosítva rántott és sült húsokhoz alkalmas.
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek
Villámreceptek húsimádóknak és rohanóknak
Ebben a válogatásban olyan fogásokat találsz, amit gyorsan elkészíthetsz: l
Tovább olvasom »
Madeleine-válogatás: 6 variáció egy süteményre
A madeleine az a sütemény, ami mellett könnyű elidőzni. Nem hivalkodó, még
Tovább olvasom »
Házi hamburgerek: klasszikustól a különlegesig
A hamburger az egyik legszabadabb étel: mindenki a saját ízlésére formálhat
Tovább olvasom »
Kekszből álomdesszert – 8 variáció, amit ki kell próbálnod
Ha olyan desszertre vágysz, ami gyorsan elkészül, nem igényel sütőt, de még
Tovább olvasom »
Tiéd a mérték – Bor, barátság, egyensúly (x)
A bor nem csak ital – kultúra, hangulat, élmény, közösség. A „Tiéd a mérték
Tovább olvasom »
Házi aprósütik dióval, mákkal, lekvárral – örök kedvencek
Ha van sütemény, amit nem lehet megunni, az a klasszikus aprósüti! Legyen s
Tovább olvasom »

