Mustáros tarjaszeletek párolt rizzsel és szalmakrumplival recept
Ők is elkészítették

Hozzávalók:
- 2 szelet tarja személyenként
- só
- mustár
- bors
- fűszerpaprika
- fokhagyma gerezd
- olaj
Párolt rizs hozzávalói:
- 1 rész rizs
- 2 rész víz
- kevés ételízesítő
- bors
- olaj
4 személyre kb. 30 dkg rizst számítsunk
Szalmakrumpli hozzávalói:
- burgonya
- olaj
- só
Elkészítés:
Hús készítése:
A konyhakészre előállított tarjaszeleteket kiterítem szorosan egymás mellé, megszórjuk sóval, és nem túl vastagon a felületüket bekenjük mustárral. Megszórjuk frissen őrölt borssal és fűszerpaprikával.
Egy jénai tálba rétegezzük, bőven rakunk közéjük fokhagyma gerezdeket, és annyi olajat öntünk rá, hogy ellepje a hússzeleteket. Hűtőszekrénybe tesszük legalább két órát, de jó, ha egy éjszakán át marad a pácban.
Pácolás után tepsibe rakjuk, közé rakjuk a fokhagyma gerezdeket, ráöntjük a páclevet, lefedjük alufóliával, és forró, 200 fokra előmelegített sütőben fél órán át sütjük. Ezután levesszük a fóliát, és visszatesszük. Addig sütjük, amíg szépen megpirulnak a szeletek.
Szalma krumplival, párolt rizzsel és savanyúsággal tálaljuk.
Rizs készítése:
A rizst megmossuk, leforrázzuk lobogó vízzel. Hideg vízben átöblítjük, és jól leszűrjük.
Egy lábosban felhevítünk 2-3 ek olajat, beletesszük a rizst, és kissé átsütjük, míg a rizs kifehéredik. Ekkor feltöltjük forró vízzel, hozzátesszük az ételízesítőt, ízlés szerint sózzuk, csipetnyi borsot is teszünk hozzá, és fedő alatt, egészen lassú tűzön pároljuk.
Eleinte még néhányszor megkeverjük, de amikor puhulni kezd, többé már nem keverjük. Így a szemek épen megmaradnak.
Amikor a rizs teljesen áttetszővé vált, a lángot eloltjuk, de az edényt még 10 percig a lángfogón hagyjuk, lefedve.
Az így készített rizs nem fő szét, nem lesz ragacsos, hanem pergős lesz.
Ha szépen akarjuk tálalni, a forró rizst vízzel, vagy olajjal kikent kis formákba rakjuk, aztán a tálra borítjuk. Minden kis kupac közepére petrezselyemlevélkét szúrunk, és paradicsompaprikából kis virágokat készítünk.
Szalmakrumpli készítése:
A megmosott krumplikat meghámozzuk, és tetszőleges szeletekre, a szeleteket pedig ugyanolyan széles csíkokra vágjuk.
Egy nagyobb serpenyőben olajat, vagy házi készítésű zsírt kb. 180 fokra felforrósítunk, és annyi krumplit teszünk bele, ami kényelmesen mozgatható. Párszor megkeverve szép aranysárgára sütjük.
Szitába szedem ki, hogy a fölösleges olaj lecsepegjen. Közvetlen tálalás előtt sózzuk, hogy megtartsák formájukat, és a sótól ne essenek össze.
Tipp:
A párolt rizs paprikás, mártásos húsok, tokányok, párolt köretekkel vagy burgonyával párosítva rántott és sült húsokhoz alkalmas.
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek

12 mennyei tejberizses és rizspudingos desszert – klasszikustól a különlegesig
A tejberizs az a desszert, amit gyerekkorunk óta szeretünk – most viszont ú
Tovább olvasom »
12 szaftos sertésétel, amit a család minden tagja imádni fog
Ha valami igazán tartalmas, szaftos és magyaros fogásra vágysz, akkor ezek
Tovább olvasom »
Pohárkrémek és réteges desszertek – egyszerűen elképesztő ízek
Ha gyors, látványos és ellenállhatatlan desszertre vágysz, ne keresgélj tov
Tovább olvasom »
Tésztareceptek húsimádóknak és zöldségrajongóknak – válogass kedvedre!
Létezik olyan, aki ne szeretné a tésztát? Krémes, szaftos, sajtos, zöldsége
Tovább olvasom »
Imádjuk a cukkinit! Íme 10 ellenállhatatlan recept
Ha van egy jó cukkinid, már csak a recept kell hozzá! Ezek a változatos, fi
Tovább olvasom »
Mit tegyünk a házi pizzára? Itt van 15 isteni ötlet!
Van az a péntek este, amikor már napok óta tervezgetjük, hogy végre újra pi
Tovább olvasom »