Malacsült recept

Hozzávalók:
- 1 kicsi (szopós) malac
- 1 púpos evőkanál zsír
- 1 darabka szalonnabőrke
- sör
- 1 gerezd fokhagyma
- só
- 1 késhegynyi bors
- majoránna
- kakukkfű
- bazsalikom
- meg tört mustármag
- 1 citrom vagy alma.
Elkészítés:
A száraz fűszereket összekeverjük a tört fokhagymával, és ezzel dörzsöljük be a jól megtisztított malac belsejét. A külsejét vastagon bezsírozzuk, száját kipöcköljük, és sütőlemezre fektetve, a forró sütőbe toljuk. Ha a zsír leolvadt róla, szalonnabőrkével, később sörrel kenegetjük, amíg a malac ropogós pirosra nem sült. Végül a malacot deszkára tesszük, és fejét bárddal azonnal lecsapjuk, hogy a belsejében levő gőzök kijöhessenek, meg ne puhítsák a sültet, majd feldarabolva tálra rakjuk. A kipöckölt szájba 1 citromot — vagy almát — rakunk díszítésnek.
Ily módon csak a nagyon fiatal, tejen tartott malacot lehet megsütni, ha már egy kissé idősebb az állat — és csak karajt vagy combot veszünk, amin már zsírréteg is van —, a bőrt kétcentis kockákra a húsig bevágjuk, a vágatokat is a fűszerkeverékkel dörzsöljük be, de a bőrét ne érje. Tűzálló tálba fektetve, alufóliával befedve, a sütőben először puhára pároljuk a húst. Csak utána vesszük le a fóliát róla, kenegetjük meg a bőrét szalonnával vagy sörrel, és pirítjuk üveges-ropogósra.
A sült malac mellől nem hiányozhat a pirított burgonya és a párolt káposzta, amely a legjobb, ha pezsgővel párolják.
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek

12 mennyei tejberizses és rizspudingos desszert – klasszikustól a különlegesig
A tejberizs az a desszert, amit gyerekkorunk óta szeretünk – most viszont ú
Tovább olvasom »
12 szaftos sertésétel, amit a család minden tagja imádni fog
Ha valami igazán tartalmas, szaftos és magyaros fogásra vágysz, akkor ezek
Tovább olvasom »
Pohárkrémek és réteges desszertek – egyszerűen elképesztő ízek
Ha gyors, látványos és ellenállhatatlan desszertre vágysz, ne keresgélj tov
Tovább olvasom »
Tésztareceptek húsimádóknak és zöldségrajongóknak – válogass kedvedre!
Létezik olyan, aki ne szeretné a tésztát? Krémes, szaftos, sajtos, zöldsége
Tovább olvasom »
Imádjuk a cukkinit! Íme 10 ellenállhatatlan recept
Ha van egy jó cukkinid, már csak a recept kell hozzá! Ezek a változatos, fi
Tovább olvasom »
Mit tegyünk a házi pizzára? Itt van 15 isteni ötlet!
Van az a péntek este, amikor már napok óta tervezgetjük, hogy végre újra pi
Tovább olvasom »