Húsvéti cipóban sült csülök recept
Hozzávalók:
- 1 db füstölt hátsó csülök
- 50 dkg finomliszt
- 5 dkg teljes kiőrlésű rozsliszt
- 3,5 dkg élesztő
- 2 dkg só
- víz
Elkészítése:
A csülköt lábasba tesszük és felöntjük annyi hideg vízzel, amennyi ellepi. Forróstól számítva min. 3 órán át főzzük. Akkor jó, ha a csontot könnyedén ki tudjuk húzni belőle. A húst kettévágjuk és hagyjuk teljesen kihűlni.
A rozslisztből, az élesztő 1/3-ából és kevés langyos vízből kovászt készítünk. A többi hozzávalót elkeverjük, a felfutott kovászt is hozzáadjuk és alaposan kidagasztjuk a tésztát annyi vízzel, hogy egy puha, rugalmas tésztát tudjunk gyúrni. 2 részre elosztjuk és akkorára nyújtjuk mindkét tésztát, hogy a fél csülök beleférjen. Belecsomagoljuk és illesztéssel lefelé sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük.
Langyos vízzel lekenjük a tetejüket és 200 fokra előmelegített sütőbe tesszük 5 percre, majd csökkentjük a hőmérsékletet 150 fokra és kb. 30 percet sütjük.
Újra megkenjük langyos vízzel, és kihűlés után szeleteljük. Főtt tojással és tormával tálaljuk.