Húsvéti cipóban sült csülök recept

Hozzávalók:
- 1 db füstölt hátsó csülök
- 50 dkg finomliszt
- 5 dkg teljes kiőrlésű rozsliszt
- 3,5 dkg élesztő
- 2 dkg só
- víz
Elkészítése:
A csülköt lábasba tesszük és felöntjük annyi hideg vízzel, amennyi ellepi. Forróstól számítva min. 3 órán át főzzük. Akkor jó, ha a csontot könnyedén ki tudjuk húzni belőle. A húst kettévágjuk és hagyjuk teljesen kihűlni.
A rozslisztből, az élesztő 1/3-ából és kevés langyos vízből kovászt készítünk. A többi hozzávalót elkeverjük, a felfutott kovászt is hozzáadjuk és alaposan kidagasztjuk a tésztát annyi vízzel, hogy egy puha, rugalmas tésztát tudjunk gyúrni. 2 részre elosztjuk és akkorára nyújtjuk mindkét tésztát, hogy a fél csülök beleférjen. Belecsomagoljuk és illesztéssel lefelé sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük.
Langyos vízzel lekenjük a tetejüket és 200 fokra előmelegített sütőbe tesszük 5 percre, majd csökkentjük a hőmérsékletet 150 fokra és kb. 30 percet sütjük.
Újra megkenjük langyos vízzel, és kihűlés után szeleteljük. Főtt tojással és tormával tálaljuk.
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek

12 különleges süti – krémes szeletek és sütés nélküli finomságok
A sütemények világa mindig tele van kísértéssel — és most egy válogatásban
Tovább olvasom »
Kiadós hétköznapi ebédek és vacsorák, amikkel nem nyúlsz mellé
Egy nagy adag változatosság sosem árt! Ez a válogatás 12 olyan ételt tartal
Tovább olvasom »
Étkezőgarnitúra trendek és árak: megfizethető a minőség (x)
Konyhával egybenyitott terek és klasszikus étkezők Ma már egyre több otthon
Tovább olvasom »
Mákkal gazdagon: 12 mennyei sütemény, amit ki kell próbálnod
Amikor beköszönt az ősz, nincs jobb, mint elővenni a mákot — gazdag, enyhén
Tovább olvasom »
Fahéjas‑almás élmények – 12 édesség, amit muszáj megkóstolnod
Az alma az az alapanyag, ami mindig mindent feldob: ropogós héj, puha hús,
Tovább olvasom »
Káposztás klasszikusok: 12 magyar étel, amit mindenképp ki kell próbálni
Ha valami igazán magyaros, tartalmas és otthonos fogásra vágysz, akkor a ká
Tovább olvasom »