Abált tokaszalonna recept
Ők is elkészítették

Hozzávalók:
- 1 nagyobb tokaszalonna
- fokhagyma ízlés szerint (6-12 gerezd)
- őrölt piros paprika (lehet enyhén csípős is)
Főzővízbe:
- kevés babérlevél
- szemes bors
- esetleg boróka bogyó
Elkészítése:
A szalonnát a többi abálni valóval együtt szoktuk megfőzni disznótorban, hosszú, lassú tűzön, éppen hogy gyöngyözve (nem forrva). Főzhető külön is nagyobb fazékban, vagy bográcsban. A főzővízbe tehetünk kevés babért, szemes borsot, boróka bogyót is.
Mikor a szalonna megfőtt (a húsvilla könnyen belecsúszik), a szalonnát egy darabban kiemeljük, majd megformázzuk. A felesleget levágjuk róla, a nyesedéket a hurkához felhasználjuk.
Sóval, majd nagyon apróra vágott, vagy szétnyomott fokhagymával bedörzsöljük. Hűvös helyre tesszük. Amikor kihűlt, megszórjuk őrölt pirospaprikával, amibe ízlés szerint kevés csípőset is keverhetünk.
Hűtőben sokáig eláll. Ha úgy látjuk, hogy nem fog elfogyni, lefagyaszthatjuk.
Tipp:
Feleségemnek születésnapjára csináltam (más ajándékok mellett) abált szalonna-tortát, mert egyik kedvence a friss abált szalonna.
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek

Gyors rakottasok hétköznapokra – csirkével, darált hússal, cukkinivel
Laktató, szaftos és minden falatja kényeztet – ezek az egytálételek garantá
Tovább olvasom »
A hét legjobb cukkinis receptjei – ezek a receptek most tarolnak!
A cukkini minden nyáron főszereplő a konyhában – és nem véletlenül! Könnyű,
Tovább olvasom »
8 tepsis csirkecomb, ami után garantált a repeta
A csirkecomb az egyik legszaftosabb, legsokoldalúbb alapanyag, amit szinte
Tovább olvasom »
8 rakott tészta, amit mindenki szeret
A rakott tészták igazi hétköznapi hősök: gyorsan összeállíthatók, laktatóak
Tovább olvasom »
Leves, ami desszert is lehet? Ezek a receptek új szintre emelik a gyümölcslevest
Ezek a levesek egyszerre desszertek és előételek – hűsítőek, krémesek, illa
Tovább olvasom »
Egy este a VIBE-ban – a budapesti éjszaka receptje (x)
Egy este a VIBE-ban maga a budapesti éjszaka esszenciája: kreatív koktélok,
Tovább olvasom »