Abált tokaszalonna recept
Ők is elkészítették

Hozzávalók:
- 1 nagyobb tokaszalonna
- fokhagyma ízlés szerint (6-12 gerezd)
- őrölt piros paprika (lehet enyhén csípős is)
Főzővízbe:
- kevés babérlevél
- szemes bors
- esetleg boróka bogyó
Elkészítése:
A szalonnát a többi abálni valóval együtt szoktuk megfőzni disznótorban, hosszú, lassú tűzön, éppen hogy gyöngyözve (nem forrva). Főzhető külön is nagyobb fazékban, vagy bográcsban. A főzővízbe tehetünk kevés babért, szemes borsot, boróka bogyót is.
Mikor a szalonna megfőtt (a húsvilla könnyen belecsúszik), a szalonnát egy darabban kiemeljük, majd megformázzuk. A felesleget levágjuk róla, a nyesedéket a hurkához felhasználjuk.
Sóval, majd nagyon apróra vágott, vagy szétnyomott fokhagymával bedörzsöljük. Hűvös helyre tesszük. Amikor kihűlt, megszórjuk őrölt pirospaprikával, amibe ízlés szerint kevés csípőset is keverhetünk.
Hűtőben sokáig eláll. Ha úgy látjuk, hogy nem fog elfogyni, lefagyaszthatjuk.
Tipp:
Feleségemnek születésnapjára csináltam (más ajándékok mellett) abált szalonna-tortát, mert egyik kedvence a friss abált szalonna.
Képfeltöltés
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek

Tökéletes házi sütemények: brownie, túrós, krémes és karamellás szeletek
Ha szereted a krémes, réteges, lágy és mégis karakteres süteményeket, ez a
Tovább olvasom »
Stefánia, tokány, oldalas, karaj – 12 házias recept sertésből
A magyar konyha egyik legfontosabb alappillére a jóféle sertéshús, amit ann
Tovább olvasom »
Szaftos csirkemell receptek, amik új szintre emelik a hétvégi ebédet
Unod már a natúr csirkemellet? Itt az ideje, hogy újragondold! Ezek a bundá
Tovább olvasom »
Gyümölcsös és krémes sütemények sütés nélkül – eper, barack, erdei gyümölcs a főszerepben
Nem kell bekapcsolni a sütőt, mégis bámulatos desszertet varázsolhatsz az a
Tovább olvasom »
12 isteni sertésszelet recept, amit a család imádni fog
Ha egy igazán tartalmas, ízes és laktató ételre vágysz, a sertésszelet mind
Tovább olvasom »
12 tokány recept, amiből az egész család repetázni fog
Ha egy igazán laktató, szaftos és karakteres magyaros ételre vágysz, akkor
Tovább olvasom »