Almás latkesz recept
Ők is elkészítették
Hozzávalók:
- 3 nagyobb alma meghámozva, nagy lyukú reszelőn lereszelve
- 2 jól felvert FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS,
- 1,5 csésze liszt (1 csésze 250 ml)
- 1 csésze narancslé vagy tej vagy joghurt
- 1 teáskanál sütőpor
- csipet só
- 1-2 evőkanál cukor
- olaj a sütéshez
Elkészítése:
Jól verjük fel a tojásokat, majd keverjük el narancslével, tejjel, vagy joghurttal. Egy másik tálban a lisztet a sütőporral, csipetnyi sóval keverjük el, majd adjuk hozzá a tojásos keveréket és az előzőleg kinyomkodott almát.
Serpenyőben forrósítsunk fel az olajat és ha elég forró, kanállal tegyünk a keverékből bele (érdemes egy csipettel kipróbálni az olajat, mielőtt nekikezdenénk). A kanállal lapogassuk is le a palacsintákat sütés közben, hogy ne legyenek túl vastagok.
Mindkét oldalán arany barnára sütjük, majd papírtörlővel, vagy szalvétával borított tányérra szedjük. Egyszerre ne tegyünk túl sokat a serpenyőbe, mert kihűlt olajban nehezebben tudjuk megsütni palacsintáinkat.
Tálalhatjuk porcukorral, fahájas porcukorral, bármilyen lekvárral de csokoládéreszelékkel is díszíthetjük.
Tipp:
A latkesz a zsidó ünnep, a Hanuka jellegzetes étele. A bő, forró olajban kisütött krumplis, vagy almás palacsinták amik a mi tócsninkra hasonlítanak leginkább ilyenkor elengedhetetlen kellékei az ünneplésnek.