Zserbócsiga recept

Hozzávalók:
Tészta:
- 50 dkg liszt
- 0,5 kk só
- 2 dl tej
- 2,5 dkg friss élesztő
- 2 ek cukor
- 1 csomag vaníliás cukor
- 10 dkg margarin
- 1 kisebb
FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
Töltelékhez:
- 6 púpos ek sárgabaracklekvár
- 15 dkg dió
- 8 dkg cukor
- 1 csomag vaníliás cukor
Továbbá:
- 3 ek tej a lekenéshez
- 9 dkg étcsokoládé
- 1 ek olaj
Elkészítése:
A tejet meglangyosítjuk, beleszórunk 1 ek cukrot, rámorzsoljuk az élesztőt, és félretesszük, hogy az élesztő felfusson.
A lisztet elkeverjük a sóval, hozzáöntjük a felfutott az élesztőt, a maradék cukrot, a tojást és a vaníliás cukrot. Összedolgozzuk, majd az olvasztott, de nem forró margarint fokozatosan hozzáadva fényesre dagasztjuk.
Konyharuhával lefedve min. 1 órát meleg helyen kelni hagyjuk.
A darált diót a cukorral és a vaníliás cukorral elkeverjük.
A megkelt tésztát lisztezett munkalapra borítjuk, kissé átgyúrjuk, majd 0,5 cm vastag téglalap alakúra kinyújtjuk. Megkenjük a lekvárral, és gazdagon megszórjuk a cukros dióval. A szélesebb oldalánál indulva szorosan feltekerjük. Éles késsel (vagy cérnával) kb. 3 cm vastag szeletekre vágjuk. Sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk a csigákat (egymástól kissé távolabb).
Takarjuk le, és kb. 20 percet még pihentessük. Közben melegítsük elő a sütőt 180 fokra.
A csigákat a már forró sütőbe téve hőlégkeveréssel (vagy 200 fok alsó-felső süté) kb. 15 perc alatt süssük szép világosra. Ha megsült, még forrón kenjük le mindegyiket egy kis tejjel. Takarjuk le konyharuhával kb. 10 percre, hogy átgőzöljük.
Közben a csokit vízgőz felett az olajjal olvasszuk meg, majd egy kanál segítségével csurgassuk rá a csigákra.
Tipp:
Van úgy, hogy fogalmam sincs, hogy milyet, de kelt tésztát kell sütnöm. Most így történt.
Amikor bedagasztottam, még csak abban voltam biztos, hogy csiga formában fogom készíteni. De mi legyen a töltelék?
Akkor bevillant, hogy van még dió és házi baracklekvár. Legyen zserbós. Nem sajnáltam belőle a tölteléket. Igen ám, de akkor már a csoki sem hiányozhat róla.
Mondanom sem kell, hogy amikor sült, leírhatatlan illat lengte be a konyhát. Alig vártam, hogy kihűljön.
Egy pohár hideg tejjel mennyei lakoma.
15 db csiga lett ebből az adagból.
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek

12 mennyei tejberizses és rizspudingos desszert – klasszikustól a különlegesig
A tejberizs az a desszert, amit gyerekkorunk óta szeretünk – most viszont ú
Tovább olvasom »
12 szaftos sertésétel, amit a család minden tagja imádni fog
Ha valami igazán tartalmas, szaftos és magyaros fogásra vágysz, akkor ezek
Tovább olvasom »
Pohárkrémek és réteges desszertek – egyszerűen elképesztő ízek
Ha gyors, látványos és ellenállhatatlan desszertre vágysz, ne keresgélj tov
Tovább olvasom »
Tésztareceptek húsimádóknak és zöldségrajongóknak – válogass kedvedre!
Létezik olyan, aki ne szeretné a tésztát? Krémes, szaftos, sajtos, zöldsége
Tovább olvasom »
Imádjuk a cukkinit! Íme 10 ellenállhatatlan recept
Ha van egy jó cukkinid, már csak a recept kell hozzá! Ezek a változatos, fi
Tovább olvasom »
Mit tegyünk a házi pizzára? Itt van 15 isteni ötlet!
Van az a péntek este, amikor már napok óta tervezgetjük, hogy végre újra pi
Tovább olvasom »