Zserbócsiga recept

Hozzávalók:
Tészta:
- 50 dkg liszt
- 0,5 kk só
- 2 dl tej
- 2,5 dkg friss élesztő
- 2 ek cukor
- 1 csomag vaníliás cukor
- 10 dkg margarin
- 1 kisebb
FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
Töltelékhez:
- 6 púpos ek sárgabaracklekvár
- 15 dkg dió
- 8 dkg cukor
- 1 csomag vaníliás cukor
Továbbá:
- 3 ek tej a lekenéshez
- 9 dkg étcsokoládé
- 1 ek olaj
Elkészítése:
A tejet meglangyosítjuk, beleszórunk 1 ek cukrot, rámorzsoljuk az élesztőt, és félretesszük, hogy az élesztő felfusson.
A lisztet elkeverjük a sóval, hozzáöntjük a felfutott az élesztőt, a maradék cukrot, a tojást és a vaníliás cukrot. Összedolgozzuk, majd az olvasztott, de nem forró margarint fokozatosan hozzáadva fényesre dagasztjuk.
Konyharuhával lefedve min. 1 órát meleg helyen kelni hagyjuk.
A darált diót a cukorral és a vaníliás cukorral elkeverjük.
A megkelt tésztát lisztezett munkalapra borítjuk, kissé átgyúrjuk, majd 0,5 cm vastag téglalap alakúra kinyújtjuk. Megkenjük a lekvárral, és gazdagon megszórjuk a cukros dióval. A szélesebb oldalánál indulva szorosan feltekerjük. Éles késsel (vagy cérnával) kb. 3 cm vastag szeletekre vágjuk. Sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk a csigákat (egymástól kissé távolabb).
Takarjuk le, és kb. 20 percet még pihentessük. Közben melegítsük elő a sütőt 180 fokra.
A csigákat a már forró sütőbe téve hőlégkeveréssel (vagy 200 fok alsó-felső süté) kb. 15 perc alatt süssük szép világosra. Ha megsült, még forrón kenjük le mindegyiket egy kis tejjel. Takarjuk le konyharuhával kb. 10 percre, hogy átgőzöljük.
Közben a csokit vízgőz felett az olajjal olvasszuk meg, majd egy kanál segítségével csurgassuk rá a csigákra.
Tipp:
Van úgy, hogy fogalmam sincs, hogy milyet, de kelt tésztát kell sütnöm. Most így történt.
Amikor bedagasztottam, még csak abban voltam biztos, hogy csiga formában fogom készíteni. De mi legyen a töltelék?
Akkor bevillant, hogy van még dió és házi baracklekvár. Legyen zserbós. Nem sajnáltam belőle a tölteléket. Igen ám, de akkor már a csoki sem hiányozhat róla.
Mondanom sem kell, hogy amikor sült, leírhatatlan illat lengte be a konyhát. Alig vártam, hogy kihűljön.
Egy pohár hideg tejjel mennyei lakoma.
15 db csiga lett ebből az adagból.
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek

Házi aprósütik dióval, mákkal, lekvárral – örök kedvencek
Ha van sütemény, amit nem lehet megunni, az a klasszikus aprósüti! Legyen s
Tovább olvasom »
Igazi magyaros gulyásreceptek – válogass a legjobbak közül
A magyar konyha egyik legnépszerűbb és legszerethetőbb fogása a gulyás – ta
Tovább olvasom »
12 karamellcsoda, amit egyszerűen muszáj megkóstolni!
Ha édességre vágysz, ami egyszerre luxus és otthonos, akkor a karamellás sü
Tovább olvasom »
Édes-sós csigák, melyek feldobják a napod
Akár édesen, akár sósan készülnek, mindenki megtalálja a kedvencét. A nagyi
Tovább olvasom »
12 recept, ahol az ananász mindenféle fogásban megállja a helyét
Tudtad, hogy az ananász messze nem csak desszertekhez illik? Ez a csodálato
Tovább olvasom »
10 márványos csoda receptje egy helyen
A márványos sütik mindig különlegesek egy kicsit: egyszerre csokisak és van
Tovább olvasom »