Variálható pogácsa recept

Hozzávalók:
- 1 kis pohár tejföl
- kevés cukor
- 5 dkg élesztő
- 60 dkg liszt
- kevés só
- 250 g margarin
- 30 dkg reszelt sajt (én toast sajtot használtam)
- 2
FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
- 25 dkg túró
- varia gyanánt bármi: petrezselyem, egész kömény, pirított lila vagy vöröshagyma, snidling, medvehagyma… stb
Elkészítése:
A kis pohár tejfölt kiöntöm egy fazékba, teszek hozzá egy kis cukrot, én általában két kávéskanálnyit szoktam, összekeverem majd meglangyosítom a gáztűzhelyen. Lustábbak mikróba is tehetik. Mikor meglangyosodott hozzámorzsolok egy öt dekás élesztőt, elkavarom vele majd futni hagyom. Míg fut addig fél kiló liszthez hozzáteszek 3 kávéskanál sót, majd elkavarom vele. Rögtön ez után beleteszem a variát. Én most legutóbb apróra vágott medvehagymát használtam. De lehet bele apróra vágott petrezselymet is tenni, pirított hagymát, kockázott, pirított bacon szalonnát, bármit, amit kívánsz. Ezt követően egy 250 grammos margarint teljesen felolvasztok a mikróban és hozzáöntöm a tésztához, majd összedolgozom vele. A következő lépés 20 dkg reszelt sajt hozzádolgozása a tésztához. Amikor ezzel megvagyok a tál szélére húzom a tésztát, ütök középre egy tojást és összedolgozom vele a tésztát (tehát látjátok, mindig minden egyes hozzávalóval külön dolgozom össze a tésztát. Én végig kézzel dolgozok, aki szeretné használhat robotgépet is hozzá.) A tojás után hozzáöntöm az addigra már nagyon szépen felfutott élesztőt és ahogy azt már megszokhattátok jó alaposan összegyúrom a tésztát. Az utolsó előtti lépés következik a tészta gyúrásában, a túró hozzáadása. Hozzáöntöm a túrót, majd összedolgozom a tésztával. Ez után nekem még szükségem van kb 10 dkg lisztre, mert eléggé ragadós még a tészta. A maradék 10 dekát két részletben adom hozzá, a végeredmény, lágy, könnyen kezelhető tészta lesz, kicsit talán olyan pizzatésztás puhaságú. Mehet is rögtön a tepsibe. Kilisztezett tepsibe kicsike kis csipeteket szaggatok a tésztából, egymás mellé teszem őket, tetejüket megkenem tojással, és a maradék 10 deka sajtot rászórom. Ebből az adagból nekem olyan bő 50 darab pogim szokott megsülni. Hőfokot nem tudok mondani, mert hagyományos sütőm van, de közepes lángon, kb 30 perc alatt megsül. Néha rányitom az ajtót – az első 15 percben békén hagyom – és mikor már szép barna a tészta akkor tutira készen van. Sajnos rövid életű pogácsa, nem szokott sokáig megmaradni, forrón azonnal bekapja a kis család :D
Fogyasszátok egészséggel!
Képfeltöltés
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek

Mit főzzek ma? – 2025.05.20 kedd
A hét második napján sokszor már elvárjuk magunktól, hogy valami tartalmasa
Tovább olvasom »
Tökéletes házi sütemények: brownie, túrós, krémes és karamellás szeletek
Ha szereted a krémes, réteges, lágy és mégis karakteres süteményeket, ez a
Tovább olvasom »
Stefánia, tokány, oldalas, karaj – 12 házias recept sertésből
A magyar konyha egyik legfontosabb alappillére a jóféle sertéshús, amit ann
Tovább olvasom »
Szaftos csirkemell receptek, amik új szintre emelik a hétvégi ebédet
Unod már a natúr csirkemellet? Itt az ideje, hogy újragondold! Ezek a bundá
Tovább olvasom »
Gyümölcsös és krémes sütemények sütés nélkül – eper, barack, erdei gyümölcs a főszerepben
Nem kell bekapcsolni a sütőt, mégis bámulatos desszertet varázsolhatsz az a
Tovább olvasom »
12 isteni sertésszelet recept, amit a család imádni fog
Ha egy igazán tartalmas, ízes és laktató ételre vágysz, a sertésszelet mind
Tovább olvasom »