Szegények paprikás kalácsa recept
Hozzávalók:
Tésztához:
- 60 dkg liszt
- kb 3 dl langyos tej
- 1 FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
- 5 dkg olvasztott margarin
- 2 ek cukor
- csipet só
- 2,5 dkg élesztő
Töltelékhez:
- 1 nagy ek őrőlt pirospaprika
- 3 ek porcukor
- 4 dkg olvasztott margarin
Elkészítése:
Az élesztőt kevés cukros, langyos tejben elkevertem, adtam hozzá 1 ek lisztet és hagytam, hogy kb 15 perc alatt szépen megemelkedjen. A többi lisztet egy tálba öntöttem, közepébe mélyedést készítettem. Ide szórtam a maradék cukrot, csipet sót, tojást, majd a megkelt kovászt. Kézzel hólyagosra dagasztottam, mikor már elvált az edény falától, akkor tettem hozzá az olvasztott margarint. A tésztának lágynak, de nem ragadósnak kell lennie.Természetesen dagasztógéppel vagy kenyérsütőgéppel is el lehet végeztetni a munkát. Kelesztőtálban duplájára kelesztettem.
Míg kelt előkészítettem a töltelék hozzávalóit.
A megkelt tésztát lisztezett felületre borítottam és kinyújtottam. Megkentem a pirospaprikával, annyival, hogy mindenhol befedje a tésztát.
Erre szórtam a cukrot, szintén úgy, hogy befedje a paprikát. Meglocsoltam olvasztott margarinnal. Ezután feltekertem. Egy mázas cseréptálba fektettem, amit először kikentem vajjal. Természetesen lehet csak simán sütőpapírral bélelt tepsire is ültetni.Letakartam egy ruhával és hagytam duplájára kelni. Tojással lekentem, majd 170-180 fokos sütőben sütöttem kb 40 percig.