Szaloncukor-bejgi recept

Hozzávalók:
- 60 dkg liszt
- 25 dkg vaj
- 3 dkg élesztő
- 1 csipet só
- 5 dkg cukor
- 3 dl Tej
- 30 dkg dió/mák a töltelékbe
- 20 dkg cukor a töltelékbe
- 1 dl tej a töltelékbe
Elkészítése:
A tésztát összegyúrjuk, legalább egy órát hideg helyen pihentetjük. A töltelék hozzávalóit felfőzzük, majd teljesen kihűtjük. A tésztát annyi részre osztjuk, ahány rúd bejglit szeretnénk sütni ( 2 nagy vagy 4 kisebb), kinyújtjuk, majd a töltelékkel megkenjük, feltekerjük, tojással megkenjük, 1 órát pihentetjük, ismét megkenjük, hústűvel többször megszurkáljuk, és forró sütőben megsütjük (25-30 perc). A kimaradt tésztából süthetünk szaloncukor alakú bejgliket is: a megmaradt tésztát kinyújtjuk, kb 10×15 cm-es darabokra vágjuk, közepébe diónyi tölteléket teszünk, szaloncukor alakúra tekerjük, megszurkáljuk, végeit bevagdossuk. Sütőlemezre tesszük, tojással megkenjük, forró sütőben sütjük. Akinek nagyon sok türelme van, az egész adagot elkészítheti ilyen formában, a gyerekek nagy kedvence lesz!
Sztori: Mindkét gyerekem nagy rajongója a főzőcskézésnek, előre tervezgetjük mindig az aktuális menüt, különösen az ünnepi ételeket. Együtt szoktuk elkészíteni a bejglit is, így jött az ötlet a kimaradt tészta és töltelék hasznosítására.
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek

Mit főzzek ma? – 2025.07.29. kedd
Különleges gyümölcsös és mediterrán levesek, fűszeres, mégis könnyen elkész
Tovább olvasom »
Készítsen egészséges ételt az egész családnak: A legjobb airfryer receptek (x)
A rohanó hétköznapokon minden szülő ismeri a kihívást: hogyan kerüljön gyor
Tovább olvasom »
Mit főzzek ma? – 2025.07.28. hétfő
Olyan válogatást állítottunk össze, amely gyors, kiadós és finom fogásokat
Tovább olvasom »
50 év szabadságvágy – Mandoki Soulmates megakoncert (x)
31 évvel ezelőtt Leslie Mandoki történelmet írt, először h
Tovább olvasom »
Mit főzzek ma? – 2025.07.25. péntek
A mai menü frissítő, kiadós és édesen zárul! Tökéletes választás a meleg ny
Tovább olvasom »
Mit főzzek ma? – 2025.07.24. csütörtök
A mai napra egy tartalmas, mégis könnyed menüsort állítottunk össze, ami a
Tovább olvasom »