Szaloncukor-bejgi recept

Hozzávalók:
- 60 dkg liszt
- 25 dkg vaj
- 3 dkg élesztő
- 1 csipet só
- 5 dkg cukor
- 3 dl Tej
- 30 dkg dió/mák a töltelékbe
- 20 dkg cukor a töltelékbe
- 1 dl tej a töltelékbe
Elkészítése:
A tésztát összegyúrjuk, legalább egy órát hideg helyen pihentetjük. A töltelék hozzávalóit felfőzzük, majd teljesen kihűtjük. A tésztát annyi részre osztjuk, ahány rúd bejglit szeretnénk sütni ( 2 nagy vagy 4 kisebb), kinyújtjuk, majd a töltelékkel megkenjük, feltekerjük, tojással megkenjük, 1 órát pihentetjük, ismét megkenjük, hústűvel többször megszurkáljuk, és forró sütőben megsütjük (25-30 perc). A kimaradt tésztából süthetünk szaloncukor alakú bejgliket is: a megmaradt tésztát kinyújtjuk, kb 10×15 cm-es darabokra vágjuk, közepébe diónyi tölteléket teszünk, szaloncukor alakúra tekerjük, megszurkáljuk, végeit bevagdossuk. Sütőlemezre tesszük, tojással megkenjük, forró sütőben sütjük. Akinek nagyon sok türelme van, az egész adagot elkészítheti ilyen formában, a gyerekek nagy kedvence lesz!
Sztori: Mindkét gyerekem nagy rajongója a főzőcskézésnek, előre tervezgetjük mindig az aktuális menüt, különösen az ünnepi ételeket. Együtt szoktuk elkészíteni a bejglit is, így jött az ötlet a kimaradt tészta és töltelék hasznosítására.
Képfeltöltés
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek

8 észveszejtő gyümölcsös süti, sütés nélkül!
Ha beköszönt a nyár, vagy egyszerűen csak nincs kedvünk bekapcsolni a sütőt
Tovább olvasom »
7 étel, amit valójában nem is úgy kellene tárolni, ahogy gondolod
Van az úgy, hogy azt hisszük, jól csináljuk – aztán kiderül, hogy mégsem. K
Tovább olvasom »
10 ikonikus magyar étel, amit a külföldiek furcsának tartanak
A magyar konyha gazdag, ízgazdag, és erősen fűszeres – mi ezt szeretj
Tovább olvasom »
9 étel, amit nem is tudtál, hogy véletlenül találták fel
Sok ikonikus étel és ital mögött nem gondosan megtervezett recept áll, hane
Tovább olvasom »
10 érdekesség a fűszerekről, amit még a nagymamád sem biztos, hogy tud
A magyar konyha elképzelhetetlen fűszerek nélkül – gondoljunk csak a pirosp
Tovább olvasom »
10 dolog, amit nem tudtál a fokhagymáról
A fokhagyma sokunk konyhájának alapköve: ad egy csipet karaktert minden éte
Tovább olvasom »