Szalagos farsangi fánk recept
Hozzávalók:
- 50 dkg liszt
- 3 dl langyos tej
- 2 FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁSsárgája
- 2 ek porcukor
- 5 dkg olvasztott margarin
- 3 dkg élesztő
- csipet só
Sütéshez:
- étolaj
Tetejére:
- sárgabarack lekvár
Szóráshoz:
- porcukor
Elkészítése:
1 dl langyos tejbe belemorzsoljuk az élesztőt. Rászórjuk a csipet cukrot, és félretesszük, hogy az élesztő felfusson.
A liszthez adjuk az olvasztott margarint, a porcukrot, a csipet sót, a tojások sárgáját, a felfuttatott élesztőt, és a maradék tejet. Nagyon alaposan összegyúrjuk/dagasztjuk a tésztát, amíg el nem válik az edény falától, és egy könnyű, sima tésztát nem kapunk. Ha nagyon ragadna, adjunk hozzá még egy kevés lisztet.
Lefedve, meleg helyen kb. 45 perc alatt a duplájára kelesztjük.
A megkelt tésztát lisztezett munkalapon kb. ujjnyi vastagra nyújtjuk, és egy 7 cm-es kiszúróval kiszaggatjuk. A közepét az ujjunkkal picit benyomjuk. Újból letakarjuk, és további 20 percet pihentetjük.
Bő, középforró olajba tesszük a fánkokat lyukkal lefelé, és lefedve szép arany színűre sütjük. Ekkor megfordítjuk, a fedőt már nem tesszük vissza, és így sütjük meg a másik oldalát is.
A fánkokat papírtörlőre szedjük, hogy a felesleges olajat felszívja. Kicsit hagyjuk hűlni, majd porcukorral megszórjuk, és a közepén lekvárral kínáljuk.