Sütőtökös császárzsemle recept
Ők is elkészítették
Nem lehet megunni a sütőtökös recepteket , ezekből egy újabb példa ;)
Hozzávalók 8 darabhoz:
- 30 dkg liszt
- 5 dkg kukoricaliszt
- 1 mk aszkorbin (por alapú C-vitamin)
- 1 dl langyos tej
- 1-1 csapott tk só és cukor
- 3 dkg puha vaj
- 1 dkg friss élesztő
- 12 dkg sütőtök püré (sült sütőtök belseje kikaparva és turmixolva)
Elkészítése:
A langyos tejben elkeverjük a cukrot és sót, majd belemorzsoljuk az élesztőt, felfuttatjuk.
Egy tálba összekeverjük a kétféle lisztet, az aszkorbint és elmorzsoljuk a vajjal és a sütőtök pürével együtt. Hozzáadjuk a lisztes keverékhez a felfuttatott élesztős tejet. Puha, lágy tésztát kapunk, amit ha túl lágynak érzel tegyél hozzá még egy kevés lisztet. Jól átdolgozzuk a tésztát és letakarva meleg helyen duplájára kelesztjük.
Amikor szépen “megnőtt” a tésztánk 8 kis gombócot formálunk belőle és kedvünk szerint formázzuk.
Kétféle formázási technikát alkalmaztam, ha van kedved próbáld ki te is :)
Elsőnél a gombócokat éles késsel 8 cikkben kissé bevagdossuk, majd tenyerünk élét az asztalnak támasztva , újból gömb alakúra. sodorjuk
Másodiknál hosszú kígyót sodrunk, majd laza csomót kötünk rá. A felülről kilógó részt a csomó alá, középre benyomjuk. Az egészet megfordítjuk és a most kiálló részt szintén aláhajtjuk középre a másik oldalra. Kisujjal egy kissé benyomtam középen, ide került a tök szára.
Kifogyott a titkos ropi állomány is idehaza, így száraz tésztával oldottam meg a “tök szárát” :)
Előmelegítjük a sütőt 180 fokra. Addig a zsemlék még kelnek egy kicsit (kb 10 perc), lekenegetjük őket tejjel és 15-20 perc alatt szép aranybarnára sütjük. Rácsra téve hűtjük sárga kis tököcskéket.
Tipp:
Nagyon finom lekvárral, vajjal, felvágottal. Másnap uzsira a suliba is csomagolhatjuk szendvicsnek :)