Sós tobozkalács recept
Hozzávalók:
Tésztához:
- 1 kg liszt
- 5 dl tej
- 5 dkg élesztő
- 1 púpos tk cukor
- 3 kk só
- 1 dl olaj
- 2 ek tejföl
- 2 FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
- 1 nagyobb méretű krumpli (kb. 20 dkg)
Tetejére:
- víz
- 1 ek darálatlan mák kalácsonként (összesen 12 ek)
Elkészítése:
A krumplit alaposan megtisztítjuk, meghámozzuk, apróra vágjuk és sós vízben puhára főzzük. Egy krumpli törővel pépesre törjük. Az élesztőt felfuttatjuk egy kis langyos tejben a cukorral A lisztet egy tálba szitáljuk, hozzáadjuk a megtört krumplit, a felfutott élesztőt, a sót, az olajat, a tojásokat, a maradék tejet és a tejfölt.
Alaposan kidagasztjuk, ha találunk még benne apró krumpli darabokat, az ujjainkkal szétnyomjuk. Meleg helyen, konyharuhával letakarva kb. 1 óra alatt a duplájára kelesztjük. A megkelt tésztát enyhén lisztezett felületre borítjuk, 12 egyenlő részre vágjuk.
Csinos kis rudakat formálunk és sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük. ( A formázást érdemes úgy végezni, hogy a tenyerünkbe vett tésztadarabot elkezdjük a széleinél alulra forgatni és a rúd belsejébe nyomni.) A kalácsokat lespricceljük kevés vízzel és bőven megszórjuk mákkal.
Egy hosszabb élű, lisztbe mártott ollóval a kalácsok mindkét oldalát 45 fokos szögben bevagdaljuk a kalács szélének 1/3-áig. Csak addig hagyjuk még kelni, míg a sütő bemelegszik. Előmelegített sütőben 20 perc alatt 180 fokon hőlégkeveréssel megsütjük.
A sütőből kivéve rácson hagyjuk kihűlni.
Légmentesen elzárt helyen sokáig puha marad.
Tipp:
További képek a formázásról megtekinthetők a blogon.