Belépés Regisztáció Keress bennünket Facebook-on
Kategóriák

Sós tobozkalács recept

Sós tobozkalács
Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
130 perc
Mennyiség:
12 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető



  • Hozzávalók:
    Tésztához:

    • 1 kg liszt
    • 5 dl tej
    • 5 dkg élesztő
    • 1 púpos tk cukor
    • 3 kk só
    • 1 dl olaj
    • 2 ek tejföl
    • 2  FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
    • 1 nagyobb méretű krumpli (kb. 20 dkg)

    Tetejére:

    • víz
    • 1 ek darálatlan mák kalácsonként (összesen 12 ek)

    Elkészítése:

    A krumplit alaposan megtisztítjuk, meghámozzuk, apróra vágjuk és sós vízben puhára főzzük. Egy krumpli törővel pépesre törjük. Az élesztőt felfuttatjuk egy kis langyos tejben a cukorral A lisztet egy tálba szitáljuk, hozzáadjuk a megtört krumplit, a felfutott élesztőt, a sót, az olajat, a tojásokat, a maradék tejet és a tejfölt.

    Alaposan kidagasztjuk, ha találunk még benne apró krumpli darabokat, az ujjainkkal szétnyomjuk. Meleg helyen, konyharuhával letakarva kb. 1 óra alatt a duplájára kelesztjük. A megkelt tésztát enyhén lisztezett felületre borítjuk, 12 egyenlő részre vágjuk.

    Csinos kis rudakat formálunk és sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük. ( A formázást érdemes úgy végezni, hogy a tenyerünkbe vett tésztadarabot elkezdjük a széleinél alulra forgatni és a rúd belsejébe nyomni.) A kalácsokat lespricceljük kevés vízzel és bőven megszórjuk mákkal.

    Egy hosszabb élű, lisztbe mártott ollóval a kalácsok mindkét oldalát 45 fokos szögben bevagdaljuk a kalács szélének 1/3-áig. Csak addig hagyjuk még kelni, míg a sütő bemelegszik. Előmelegített sütőben 20 perc alatt 180 fokon hőlégkeveréssel megsütjük.

    A sütőből kivéve rácson hagyjuk kihűlni.

    Légmentesen elzárt helyen sokáig puha marad.

    Tipp:

    További képek a formázásról megtekinthetők a blogon.

    Hozzáadom a receptfüzethez

    Őket is nézd meg!

    Szólj hozzá