Sokoldalú bukta recept
Ők is elkészítették
Hozzávalók:
Tészta:
- 50 dkg liszt
- 2,5 dkg élesztő
- 2-2,5 dl tej
- 2 kanál cukor
- 10 dkg vaj
- 1 FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
- csipet só
- 1/2 tasak vaníliás cukor
Töltelék (ki mit szeret):
- lekvár
- túró
- mák
- dió
Elkészítése:
Az élesztőt kevés tejben, 1 kiskanál cukorral felfuttatjuk. Nagyobb keverőtálba öntjuk a lisztet, közepére mélyedést készítünk, amibe beleöntjük a felfutott élesztőt, a felolvasztott vajat, a tojást, a sót és a cukrot. 20 percig dagasztjuk.
Letakarva 60 percig kelesztjük. Mikor duplájára kelt, lisztezett deszkán újra átgyúrjuk és kinyújtjuk. Nagyjából egyforma négyzeteket vágunk a tésztából, közepére tölteléket teszünk és feltekerjük úgy, hogy ne süljön ki belőle. A végeket be is nyomkodhatjuk.
A buktákat egymás mellé tesszük egy tepsibe, kevés helyet hagyva köztük, mert sütés közben összenőhetnek. Ha szorosra rakjuk őket, csak felfelé tudnak növekedni, így szép magas buktákat kapunk.
Tetejüket kevés olvasztott vajjal lekenjük. Hideg sütőben kezdjük a sütést, mert melegedés közben is kelnek a bukták. Én kis hőálló edényben vizet is szoktam tenni a sütő aljára. Addig sütjük, míg a bukták teteje aranybarna nem lesz. Tetejére porcukrot szórhatunk.