Rozs kovász recept
Ők is elkészítették

Hozzávalók:
- Rozsliszt
- langyos víz
- 1 nagy befőttes üveg
Elkészítése:
1 nap.:
Alaposan elmosunk egy nagy befőttesüveget és lemérjük a súlyát,feljegyezzük magunknak. Ha ez megvan mérünk az üvegbe (az üveget átöblítettem meleg vízzel hogy ne legyen hideg) 50 g langyos vizet és 50 g rozslisztet (én bl.130 -at használtam),alaposan elkeverjük
Az üveg tetejét csak lazán rátettem. Tegyük meleg helyre én a radiátor közelébe tettem. 24 óra múlva már mutatkoznia kell némi buboréknak a kovászunkban.
Ha 24 óra múlva semmi jele annak hogy beindult a kovászunk akkor várhatunk még egy 24 órát,de tovább nem érdemes várni legkésőbb a második nap végén érdemes tovább lépnünk.
2 nap.:
Kezdjük reggel a kovászolást.Mérlegre tettem üvegestől és kivettem belőle 50 g-ot (kiöntjük vagy élesztővel kipótolva fel is használhatjuk).
Hozzáadunk 50 g langyos vizet,elkeverjük és hozzáadunk 50 g rozslisztet,majd alaposan összekeverjük és a tetőt rátéve meleg helyre tesszük 12 órára.12 óra múlva ismét vegyünk ki belőle 50 g-ot és mérjünk bele 50g langyos vizet és 50 g rozslisztet.
És tegyük újra 12 órára meleg helyre.
3-9 nap.:
Ezt ismételjük meg a 8-9-dik napig. A kovászunk egyre magasabbra nő és buborékosabb lesz, az illata pedig kellemesen savanykás. 8-9-nap lesz kész az érett kovászunk amely már önmagában is élesztő nélkül képes a tésztát megkeleszteni.
Innentől már elég naponta egyszer megetetni ha rendszeresen használjuk. Nyáron vagy nagyon meleg konyhában érdemes betartani a 12 órás etetési időt a túlérés elkerülése végett.
9 naptól emelem a kovász mennyiségét 100 g kovászt etetek 100 g langyos vízzel és 100 g liszttel, így mindig van elegendő kovászom a sütéshez.
Ha hetente csak egyszer sütünk érdemes betenni a hűtőbe.
Ha hétvégén sütünk kenyeret szerdán, csütörtökön vegyük ki és kezdjük el etetni hogy kellően legyen érett a hétvégére.
Hűtőben akár hetekig is eláll,de érdemes hetente átkevergeti és kevés liszttel megetetni.
Nemrég kezdtem el fehér liszttel kovászt készíteni.
Tipp:
A képeken a kisebb üvegben a kép a második napon készült az első etetés után.A nagyobb üvegben pedig a 6 napon készült a kép.Még kisérletezgetek vele,ha van valakinek jótanácsa szívesen fogadom.
Képfeltöltés
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek

12 mutatós húsvéti vendégváró különlegesség
A húsvéti vendégvárás remek alkalom arra, hogy ne csak finom, de igazán mut
Tovább olvasom »
Húsvéti sós vendégváró finomságok
A húsvéti ünnepek nem csak a kalácsról és a főtt tojásról szólnak – a vendé
Tovább olvasom »
Ínycsiklandó tekercsek az ünnepi hidegtálra
Az ünnepi hidegtál egyik leglátványosabb és legkedveltebb elemei a különfél
Tovább olvasom »
A húsvéti asztal sztárjai: töltött tojások, amik nem csak finomak, hanem mutatósak is!
A húsvéti asztal nem lenne teljes a szépen tálalt, változatosan elkészített
Tovább olvasom »
8 egyszerű és nagyszerű süti, amikkel édesebbé teheted a mindennapokat
Van, amikor semmi másra nincs szükségünk, csak egy gyorsan összedobható, mé
Tovább olvasom »
Frissítő gyümölcsök és isteni krémek – 12 tökéletes desszert, amit egyszerűen muszáj kipróbálnod!
A gyümölcsök és a lágy krémek tökéletes párost alkotnak, ha frissítő és ell
Tovább olvasom »