Belépés Regisztáció Keress bennünket Facebook-on
Kategóriák

Pillangó kalács recept

Pillangó kalács
Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
140 perc
Mennyiség:
8 fő részére
Mennyibe kerül?
Olcsó



  • Hozzávalók:
    Tésztához:

    • 50 dkg liszt
    • 2,5 dkg élesztő
    • 2,5 dl tej
    • 4 ek cukor
    • 1 tasak vaníliás cukor
    • 1 kk só
    • 1  FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS sárgája
    • 7 dkg margarin

    Kenéshez:

    • 1  FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS sárgája+1 tk tej
    • 2 ek tej

    Elkészítése:

    A tejben felfuttatjuk az élesztőt 1 ek cukorral. A lisztet egy tálba szitáljuk, beleöntjük a felfutott élesztőt, a maradék cukrot, a vaníliás cukrot, a sót, a tojás sárgáját és a szobahőmérsékletű margarint. Alaposan kidagasztjuk.

    Konyharuhával letakarva, meleg helyen, kb. 1 óra alatt a duplájára kelesztjük. A megkelt tésztát enyhén lisztezett felületre borítjuk, és 8 részre vágjuk. Veszünk egy részt és olyan hosszú és vékony rúddá sodorjuk, amennyire csak tudjuk. Kb. 70-80 cm rúdból lesz a legszebb pillangó.

    A rúd két végét megfogjuk, és elkezdjük felfelé tekerni, mint a csigát. A két csiga között alul marad egy kis rész, azt az ujjunkkal a két csiga között elkezdjük feltolni, majd egy éles késsel elvágjuk, ez lesz a pillangó két csápja. Végül a két csiga alsó részénél a hüvelyk és a mutató ujjunkkal kicsit összecsípjük.

    Ez a sütés alatt kicsit visszaugrik, de még így is szép formát ad a pillangó szárnyának. Sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk, egymástól távol, mert még nőni fognak. Lekenjük egy tojás sárgája és egy kis tej keverékével.

    További 30 percet kelesztjük a tepsiben. Előmelegített sütőben 180 fokon 15 perc alatt hőlégkeveréssel megsütjük. A sütőből kivéve lekenjük tejjel és konyharuhával letakarva hagyjuk átgőzölni.

    Tipp:

    Érdemes elkészíteni, nem csak a gyerekek kedvence lesz :-)
    A pillangó íze a fonott kalácséhoz hasonlít. Egy pohár tejjel, vagy kakaóval nagyon finom reggeli vagy uzsonna.
    Légmentesen elzárva még másnap is finom puha.
    További képek a formázásról megtekinthetők a blogon.

    Hozzáadom a receptfüzethez

    Őket is nézd meg!

    Szólj hozzá