Pillangó kalács recept

Elkészítése:
A tejben felfuttatjuk az élesztőt 1 ek cukorral. A lisztet egy tálba szitáljuk, beleöntjük a felfutott élesztőt, a maradék cukrot, a vaníliás cukrot, a sót, a tojás sárgáját és a szobahőmérsékletű margarint. Alaposan kidagasztjuk.
Konyharuhával letakarva, meleg helyen, kb. 1 óra alatt a duplájára kelesztjük. A megkelt tésztát enyhén lisztezett felületre borítjuk, és 8 részre vágjuk. Veszünk egy részt és olyan hosszú és vékony rúddá sodorjuk, amennyire csak tudjuk. Kb. 70-80 cm rúdból lesz a legszebb pillangó.
A rúd két végét megfogjuk, és elkezdjük felfelé tekerni, mint a csigát. A két csiga között alul marad egy kis rész, azt az ujjunkkal a két csiga között elkezdjük feltolni, majd egy éles késsel elvágjuk, ez lesz a pillangó két csápja. Végül a két csiga alsó részénél a hüvelyk és a mutató ujjunkkal kicsit összecsípjük.
Ez a sütés alatt kicsit visszaugrik, de még így is szép formát ad a pillangó szárnyának. Sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk, egymástól távol, mert még nőni fognak. Lekenjük egy tojás sárgája és egy kis tej keverékével.
További 30 percet kelesztjük a tepsiben. Előmelegített sütőben 180 fokon 15 perc alatt hőlégkeveréssel megsütjük. A sütőből kivéve lekenjük tejjel és konyharuhával letakarva hagyjuk átgőzölni.
Tipp:
Érdemes elkészíteni, nem csak a gyerekek kedvence lesz :-)
A pillangó íze a fonott kalácséhoz hasonlít. Egy pohár tejjel, vagy kakaóval nagyon finom reggeli vagy uzsonna.
Légmentesen elzárva még másnap is finom puha.
További képek a formázásról megtekinthetők a blogon.
Képfeltöltés
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek

Tökéletes házi sütemények: brownie, túrós, krémes és karamellás szeletek
Ha szereted a krémes, réteges, lágy és mégis karakteres süteményeket, ez a
Tovább olvasom »
Stefánia, tokány, oldalas, karaj – 12 házias recept sertésből
A magyar konyha egyik legfontosabb alappillére a jóféle sertéshús, amit ann
Tovább olvasom »
Szaftos csirkemell receptek, amik új szintre emelik a hétvégi ebédet
Unod már a natúr csirkemellet? Itt az ideje, hogy újragondold! Ezek a bundá
Tovább olvasom »
Gyümölcsös és krémes sütemények sütés nélkül – eper, barack, erdei gyümölcs a főszerepben
Nem kell bekapcsolni a sütőt, mégis bámulatos desszertet varázsolhatsz az a
Tovább olvasom »
12 isteni sertésszelet recept, amit a család imádni fog
Ha egy igazán tartalmas, ízes és laktató ételre vágysz, a sertésszelet mind
Tovább olvasom »
12 tokány recept, amiből az egész család repetázni fog
Ha egy igazán laktató, szaftos és karakteres magyaros ételre vágysz, akkor
Tovább olvasom »