Pillangó kalács recept

Elkészítése:
A tejben felfuttatjuk az élesztőt 1 ek cukorral. A lisztet egy tálba szitáljuk, beleöntjük a felfutott élesztőt, a maradék cukrot, a vaníliás cukrot, a sót, a tojás sárgáját és a szobahőmérsékletű margarint. Alaposan kidagasztjuk.
Konyharuhával letakarva, meleg helyen, kb. 1 óra alatt a duplájára kelesztjük. A megkelt tésztát enyhén lisztezett felületre borítjuk, és 8 részre vágjuk. Veszünk egy részt és olyan hosszú és vékony rúddá sodorjuk, amennyire csak tudjuk. Kb. 70-80 cm rúdból lesz a legszebb pillangó.
A rúd két végét megfogjuk, és elkezdjük felfelé tekerni, mint a csigát. A két csiga között alul marad egy kis rész, azt az ujjunkkal a két csiga között elkezdjük feltolni, majd egy éles késsel elvágjuk, ez lesz a pillangó két csápja. Végül a két csiga alsó részénél a hüvelyk és a mutató ujjunkkal kicsit összecsípjük.
Ez a sütés alatt kicsit visszaugrik, de még így is szép formát ad a pillangó szárnyának. Sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk, egymástól távol, mert még nőni fognak. Lekenjük egy tojás sárgája és egy kis tej keverékével.
További 30 percet kelesztjük a tepsiben. Előmelegített sütőben 180 fokon 15 perc alatt hőlégkeveréssel megsütjük. A sütőből kivéve lekenjük tejjel és konyharuhával letakarva hagyjuk átgőzölni.
Tipp:
Érdemes elkészíteni, nem csak a gyerekek kedvence lesz :-)
A pillangó íze a fonott kalácséhoz hasonlít. Egy pohár tejjel, vagy kakaóval nagyon finom reggeli vagy uzsonna.
Légmentesen elzárva még másnap is finom puha.
További képek a formázásról megtekinthetők a blogon.
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek

Mit tegyünk a házi pizzára? Itt van 15 isteni ötlet!
Van az a péntek este, amikor már napok óta tervezgetjük, hogy végre újra pi
Tovább olvasom »
Így vidd be a napi vízadagodat könnyedén: 10 természetes frissítő a meleg napokra
A nyári hőségben a megfelelő hidratálás nemcsak kellemes, hanem létfontossá
Tovább olvasom »
Gyors rakottasok hétköznapokra – csirkével, darált hússal, cukkinivel
Laktató, szaftos és minden falatja kényeztet – ezek az egytálételek garantá
Tovább olvasom »
A hét legjobb cukkinis receptjei – ezek a receptek most tarolnak!
A cukkini minden nyáron főszereplő a konyhában – és nem véletlenül! Könnyű,
Tovább olvasom »
8 tepsis csirkecomb, ami után garantált a repeta
A csirkecomb az egyik legszaftosabb, legsokoldalúbb alapanyag, amit szinte
Tovább olvasom »
8 rakott tészta, amit mindenki szeret
A rakott tészták igazi hétköznapi hősök: gyorsan összeállíthatók, laktatóak
Tovább olvasom »