Lekváros bukta recept
Hozzávalók:
- 50 dkg liszt
- 3,5 dl tej
- 5 dkg élesztő
- 1 kiskanál cukor
- 1 csipet só,
- 1 db FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
- 9 dkg margarin olvasztott
- 50 dkg sütésálló lekvár
- 15 dkg margarin a kenéshez
(Megjegyzés: nekem így lágy lett a tészta, bőven kellett hozzá még liszt.)
Elkészítése:
100 ml langyos tejbe tesszük a cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt, majd 10 perc alatt felfuttatjuk. Tálba tesszük a lisztet, hozzáadjuk a tojást, sót, olvasztott ramat, a tejben felfuttatott élesztőt, és a maradék tejet is. Alaposan összegyúrjuk, dagasztjuk. Tetejét meglisztezzük kicsit, és 15 percig pihentetjük. Ezután kissé átgyúrjuk.
Konyharuhával letakarva meleg helyen 30 perc alatt duplájára kelesztjük.
Lisztezett deszkára borítjuk és téglalap alakúra nyújtjuk, éles késsel 10*10 cm-es kockákra vágjuk.
A lekvárt felkockázzuk, majd mindegyik tészta közepére teszünk egy darabot belőle.
Külső széleit a lekvárra hajtjuk, majd feltekerjük őket.
A kenéshez a ramat egy tálban felolvasztjuk. A tepsit kikenjük vele. Majd minden buktát beleforgatunk az olvasztott ramaba (én mindegyik oldalát megkentem, nem forgattam) és egymás mellé tesszük a tepsibe. Meleg helyen 15 percig letakarva pihentetjük.
180 fokra előmelegített sütőben 30 perc alatt szép pirosra sütjük őket.
Kb. 30 db lesz egy adagból, pont egy tepsire való.