Kakaós és fahéjas csiga recept

Elkészítése:
Az élesztőt 1 dl langyos tejben 1 mk cukorral felfuttatjuk.
A lisztet elkeverjük a sóval és a cukorral. A közepébe beleütjük a tojást, és betakarjuk egy kis liszttel. Megolvasztjuk a vajat, ráöntjük, majd legvégül az élesztőt és a szoba hőmérsékletű 1 bögre tejet is ráöntjük.
Mindezt jól összedolgozzuk. Ha kicsit lágynak találjuk, adhatunk hozzá lisztet, ha keménynek, porlik, akkor tejet. Könnyű, de nem ragadós tésztát kell kapnunk!
Meglisztezzük a tál alját és a tészta tetejét is, és félretesszük langyos helyre letakarva. Minimum 1 órát kelesztjük.
Ha megkelt, 2 részre osztjuk. Kicsit átdolgozzuk, és az egyik felét kinyújtjuk téglalap alakúra. Nem kell vastagra hagyni, mert még süléskor kelni fog.
A kinyújtott tésztát megkenjük az olvasztott vajjal. Összekeverjük a kb. 2 dl cukrot a fahéjjal, és ezzel megszórjuk a tésztát úgy, hogy mindenhová jusson. Majd szorosan feltekerjük.
Feltekerés után 1-1,5 cm darabokra vágjuk, és lapjára fordítva sütőpapírral kibélelt tepsibe tesszük őket. Fognak még nőni, így ne rakjuk túl szorosan a csigákat! Tojással, vagy olvasztott vajjal megkenjük a tetejét.
A sütőt 200 fokra előmelegítjük, és 10-15 perc alatt készre sütjük. Többször benézhetünk rá, mert finomabb, ha nem sül túl.
Míg sül, addig elkészíthetjük a másik adagot is. Az összevágás után csak akkor fordítsuk meg, ha már a tepsibe kerülnek, mert könnyen kiszóródhat belőle a cukor. Egyebekben minden ugyanúgy történik, csak itt kakaóval keverjük el a cukrot.
Jó étvágyat kívánok hozzá!
Tipp:
A szórat mennyiségét nehéz meghatározni, mert mindenkinek más az ízlése!
Ha valaki túl édesnek, vagy ízetlennek találja, akkor következő alkalommal a szerint lehet változtatni a szórat mennyiségén!
Képfeltöltés
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek

Egészséges, zöldséges fogások – gyors vacsorák hús nélkül
Ha valami könnyed, mégis tápláló fogásra vágysz, nem kell lemondanod az íze
Tovább olvasom »
10 klasszikus péksütemény recept – reggelire, uzsonnára, vendégvárónak
A legfinomabb péksütik mindig azok, amik gyerekkorunk illatát idézik. Ezek
Tovább olvasom »
Egy alapanyag, 12 recept – így készítsd el a csirkemellet változatosan
A csirkemell sosem volt még ennyire változatos! Ezek a receptek megmutatják
Tovább olvasom »
Gyors, krémes, csokis és gyümölcsös desszertek egy helyen
Egy gyors, látványos és ellenállhatatlan desszertre vágysz? Ezek a receptek
Tovább olvasom »
8 rizsfelfújt és rizskoch recept – klasszikus, gyümölcsös, kakaós változatok
Puha, illatos, nosztalgikus – a rizsfelfújt és a rizskoch azok az édes fogá
Tovább olvasom »
12 frissítő gyümölcsleves recept – krémesen, joghurttal, klasszikusan
Nincs is jobb egy hűsítő gyümölcslevesnél a nyári melegben! Ezek a krémes,
Tovább olvasom »