Kakaós és fahéjas csiga recept
Elkészítése:
Az élesztőt 1 dl langyos tejben 1 mk cukorral felfuttatjuk.
A lisztet elkeverjük a sóval és a cukorral. A közepébe beleütjük a tojást, és betakarjuk egy kis liszttel. Megolvasztjuk a vajat, ráöntjük, majd legvégül az élesztőt és a szoba hőmérsékletű 1 bögre tejet is ráöntjük.
Mindezt jól összedolgozzuk. Ha kicsit lágynak találjuk, adhatunk hozzá lisztet, ha keménynek, porlik, akkor tejet. Könnyű, de nem ragadós tésztát kell kapnunk!
Meglisztezzük a tál alját és a tészta tetejét is, és félretesszük langyos helyre letakarva. Minimum 1 órát kelesztjük.
Ha megkelt, 2 részre osztjuk. Kicsit átdolgozzuk, és az egyik felét kinyújtjuk téglalap alakúra. Nem kell vastagra hagyni, mert még süléskor kelni fog.
A kinyújtott tésztát megkenjük az olvasztott vajjal. Összekeverjük a kb. 2 dl cukrot a fahéjjal, és ezzel megszórjuk a tésztát úgy, hogy mindenhová jusson. Majd szorosan feltekerjük.
Feltekerés után 1-1,5 cm darabokra vágjuk, és lapjára fordítva sütőpapírral kibélelt tepsibe tesszük őket. Fognak még nőni, így ne rakjuk túl szorosan a csigákat! Tojással, vagy olvasztott vajjal megkenjük a tetejét.
A sütőt 200 fokra előmelegítjük, és 10-15 perc alatt készre sütjük. Többször benézhetünk rá, mert finomabb, ha nem sül túl.
Míg sül, addig elkészíthetjük a másik adagot is. Az összevágás után csak akkor fordítsuk meg, ha már a tepsibe kerülnek, mert könnyen kiszóródhat belőle a cukor. Egyebekben minden ugyanúgy történik, csak itt kakaóval keverjük el a cukrot.
Jó étvágyat kívánok hozzá!
Tipp:
A szórat mennyiségét nehéz meghatározni, mert mindenkinek más az ízlése!
Ha valaki túl édesnek, vagy ízetlennek találja, akkor következő alkalommal a szerint lehet változtatni a szórat mennyiségén!