Zsebes zsemle recept

Hozzávalók:
- 50 dkg finomliszt
- 2 kávéskanál só
- 1,8 dl víz
- 1,5 dl tej
- 4 dkg vaj
- 1 ek cukor
- 1,5 dkg élesztő
Továbbá:
- olaj
Elkészítése:
Az összes hozzávalót alaposan összegyúrjuk és dagasztjuk (nem muszáj az élesztőt sem felfuttatni, anélkül is meg fog kelni a tészta!). A dagasztást végezhetjük kézzel vagy kézi robotgép csavar alakú karjával, kenyérsütő géppel vagy robotgéppel. Minden esetben addig gyúrjuk a tésztát amíg sima nem lesz a felülete és nem ragad a kezünkhöz.
45 percen át kelni hagyjuk a tésztát letakarva.
Olajos kézzel olajos nyújtólapra vagy deszkára tesszük a megkelt tésztát és 7 darabra vágjuk, majd gombócokat formázunk mindegyik darabból.
10 percig kelni hagyjuk a gombócokat, hogy könnyen formázhatóak legyenek.
Olajos pulton kb 25 cm átmérőjű kört nyújtunk a tésztából, a felületét megkenjük olajjal, majd félbe hajtjuk és megint félbe, így egy háromszöget kapunk.
Sütőpapíros tepsire tesszük (esetleg ami nem fér a tepsire azt a hűtőbe rakjuk sütésig).
15 percig hagyjuk kelni a tepsin a zsemléket. Ez idő alatt kb előmelegítjük a sütőnk 210 fokra, a sütő aljába egy kisebb edénybe vizet teszünk. Ezzel együtt melegítjük fel a sütőt, így gőz keletkezik benne.
Előmelegített sütőbe rakjuk a zsemléket és szép pirosra sütjük kb 20-25 perc alatt.
Sütés közben az olajtól szépen el fognak válni a rétegek, kialakulnak a zsebek és jól meg lehet pakolni mindenféle finomsággal ezeket a kis zsemléket sütés után.
Képfeltöltés
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek

Mire jó egy konyhai pároló és hogyan használd? (x)
A konyhai pároló, mint konyhai eszköz talán nem tűnik nélkülözhetetlennek,
Tovább olvasom »
Mit kezdjünk a maradék sonkával? 7 ötlet hétfő estére
A húsvéti sonkából szinte mindig marad, és bár egy darabig még jólesik egy
Tovább olvasom »
5 töltött tojás, amitől leesik az állad – húsvéti klasszikus újragondolva
A húsvéti tojás nem csak dísz lehet – mutatunk öt isteni töltött tojás rece
Tovább olvasom »
12 sós vendégváró húsvétra – pogácsák és rágcsák a locsolóknak
Húsvétkor nemcsak a sonkás-tojásos reggeli kerül az asztalra, hanem az apró
Tovább olvasom »
Húsvéti édes sütemények, amik ünnepi hangulatot varázsolnak
A húsvéti asztalról nem hiányozhatnak az édes finomságok sem, hiszen ezek k
Tovább olvasom »
Ünnepi reggelik húsvétra – sonkás, tojásos, tormás finomságok egy helyen
A húsvéti reggeliknek különleges hangulata van: sonkaillat, friss torma, to
Tovább olvasom »