Zsebes zsemle recept

Hozzávalók:
- 50 dkg finomliszt
- 2 kávéskanál só
- 1,8 dl víz
- 1,5 dl tej
- 4 dkg vaj
- 1 ek cukor
- 1,5 dkg élesztő
Továbbá:
- olaj
Elkészítése:
Az összes hozzávalót alaposan összegyúrjuk és dagasztjuk (nem muszáj az élesztőt sem felfuttatni, anélkül is meg fog kelni a tészta!). A dagasztást végezhetjük kézzel vagy kézi robotgép csavar alakú karjával, kenyérsütő géppel vagy robotgéppel. Minden esetben addig gyúrjuk a tésztát amíg sima nem lesz a felülete és nem ragad a kezünkhöz.
45 percen át kelni hagyjuk a tésztát letakarva.
Olajos kézzel olajos nyújtólapra vagy deszkára tesszük a megkelt tésztát és 7 darabra vágjuk, majd gombócokat formázunk mindegyik darabból.
10 percig kelni hagyjuk a gombócokat, hogy könnyen formázhatóak legyenek.
Olajos pulton kb 25 cm átmérőjű kört nyújtunk a tésztából, a felületét megkenjük olajjal, majd félbe hajtjuk és megint félbe, így egy háromszöget kapunk.
Sütőpapíros tepsire tesszük (esetleg ami nem fér a tepsire azt a hűtőbe rakjuk sütésig).
15 percig hagyjuk kelni a tepsin a zsemléket. Ez idő alatt kb előmelegítjük a sütőnk 210 fokra, a sütő aljába egy kisebb edénybe vizet teszünk. Ezzel együtt melegítjük fel a sütőt, így gőz keletkezik benne.
Előmelegített sütőbe rakjuk a zsemléket és szép pirosra sütjük kb 20-25 perc alatt.
Sütés közben az olajtól szépen el fognak válni a rétegek, kialakulnak a zsebek és jól meg lehet pakolni mindenféle finomsággal ezeket a kis zsemléket sütés után.
Képfeltöltés
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek

Mit főzzek ma? – 2025.05.06. péntek – Kánikula biztos receptek
Péntekre könnyed, nyári menüt keresel? A kánikulában jól esik valami frissí
Tovább olvasom »
Könnyű nyári desszertek eperrel, málnával, áfonyával
Gyors, látványos, gyümölcsös – ezek a desszertek minden alkalomra tökéletes
Tovább olvasom »
8 fantasztikus gyümölcs leves, amit ki kell próbálnod nyáron!
A nyári melegben nincs is jobb egy hűsítő, gyümölcsös levesnél, ami nemcsak
Tovább olvasom »
8 észveszejtő gyümölcsös süti, sütés nélkül!
Ha beköszönt a nyár, vagy egyszerűen csak nincs kedvünk bekapcsolni a sütőt
Tovább olvasom »
7 étel, amit valójában nem is úgy kellene tárolni, ahogy gondolod
Van az úgy, hogy azt hisszük, jól csináljuk – aztán kiderül, hogy mégsem. K
Tovább olvasom »
10 ikonikus magyar étel, amit a külföldiek furcsának tartanak
A magyar konyha gazdag, ízgazdag, és erősen fűszeres – mi ezt szeretj
Tovább olvasom »