Leveles sajtos pogácsa recept
Ők is elkészítették
Hozzávalók:
- 50 dkg liszt
- 35 dkg vaj
- 3 dkg élesztő
- 1 tk só
- 1 dl tejföl
- 20 dkg reszelt sajt
A pogácsák lekenéséhez:
- 1 db felvert FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
- szezámmag
- kömény
Elkészítése:
A lisztet 10 dkg vajjal, a sóval, a tejföllel és az összemorzsolt élesztővel összegyúrjuk, majd 1 órán át kelesztjük meleg helyen, konyharuhával letakarva.
A megkelt tésztát lisztezett nyújtódeszkára tesszük, majd kinyújtjuk és 25 dkg puha vajjal lekenjük. Összehajtogatjuk háromszor és újból kinyújtjuk. Megszórjuk reszelt sajttal, majd újból összehajtogatjuk, mintha hájas tésztát készítenénk.
A hajtogatást még háromszor végezzük el, fél óránként ismételve. Két hajtogatás között hideg helyen pihentetjük a tésztát.
Végül a tésztát ujjnyi vastagra nyújtjuk és pogácsaszaggatóval kiszúrjuk. Lekenjük felvert tojással, megszórjuk magokkal, vagy sajttal és 220 fokra melegített sütőben, kivajazott tepsiben megsütjük. A sütés 220 fokon kezdjük, majd 10 perc elteltével 180 fokon fejezzük be.