Rózsatorta recept
Ők is elkészítették
Hozzávalók:
- 1 dl + 1,5 dl + 1 dl tej
- 6 dkg + 10 dkg porcukor
- 3 dkg élesztő
- 50 dkg liszt
- 3 FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS sárgája
- 4 dkg + 10 dkg margarin vagy vaj
- 1 citrom reszelt héja
- 2 tasak vaníliás cukor
- 1 ek mandulapehely
Elkészítése:
Meglangyosítunk 1 dl tejet, simára keverjük 1 kk porcukorral és az élesztővel. Meleg helyen felfuttatjuk. A lisztből, a megfuttatott élesztőből, 6 dkg porcukorból, 1,5 dl tejből, a tojások sárgájából, 4 dkg olvasztott vajból és egy csipet sóból elkészítjük a tésztát, alaposan kidolgozzuk és meleg helyen 30 percig kelesztjük.
Egy 26 cm-es tortaforma alját kibéleljük szilikonos sütőpapírral, oldalát körben vékonyan megkenjük vajjal.
10 dkg vajat, 10 dkg porcukorral habosra keverünk egy jól megmosott citrom reszelt héjával. A tésztát lisztezett deszkán átgyúrjuk, 1/2 cm vastag téglalapra nyújtjuk, majd megkenjük a citromos cukros vajjal. Szorosan feltekerjük és 12 egyenlő részre vágjuk. Vágott felületükre fordítjuk és egymás mellé a formába rakosgatjuk.
A sütőt 100 fokra felmelegítjük és a sütőbe tesszük.
20 perc alatt kitölti a formát, a csigák-rózsák egymásba nőnek, majd ezután 200 fokra állítjuk a hőfokot és kb 40 perc alatt készre sütjük.
Közben a maradék 1 dl tejet a vaníliás cukorral felforrósítjuk. Ezzel locsolgatjuk közvetlen sütés előtt, a vége előtt 5 perccel és a sütés végén. Tetejét megszórtam mandulaforgáccsal.
A formában hagyjuk langyosra hűlni, majd lehúzzuk a tortakarikát, tálra emeljük és porcukorral megszórjuk. Kínálhatunk mellé baracklekvárt is, de önmagában is nagyon finom.