Rózsatorta recept
Ők is elkészítették

Hozzávalók:
- 1 dl + 1,5 dl + 1 dl tej
- 6 dkg + 10 dkg porcukor
- 3 dkg élesztő
- 50 dkg liszt
- 3
FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS sárgája
- 4 dkg + 10 dkg margarin vagy vaj
- 1 citrom reszelt héja
- 2 tasak vaníliás cukor
- 1 ek mandulapehely
Elkészítése:
Meglangyosítunk 1 dl tejet, simára keverjük 1 kk porcukorral és az élesztővel. Meleg helyen felfuttatjuk. A lisztből, a megfuttatott élesztőből, 6 dkg porcukorból, 1,5 dl tejből, a tojások sárgájából, 4 dkg olvasztott vajból és egy csipet sóból elkészítjük a tésztát, alaposan kidolgozzuk és meleg helyen 30 percig kelesztjük.
Egy 26 cm-es tortaforma alját kibéleljük szilikonos sütőpapírral, oldalát körben vékonyan megkenjük vajjal.
10 dkg vajat, 10 dkg porcukorral habosra keverünk egy jól megmosott citrom reszelt héjával. A tésztát lisztezett deszkán átgyúrjuk, 1/2 cm vastag téglalapra nyújtjuk, majd megkenjük a citromos cukros vajjal. Szorosan feltekerjük és 12 egyenlő részre vágjuk. Vágott felületükre fordítjuk és egymás mellé a formába rakosgatjuk.
A sütőt 100 fokra felmelegítjük és a sütőbe tesszük.
20 perc alatt kitölti a formát, a csigák-rózsák egymásba nőnek, majd ezután 200 fokra állítjuk a hőfokot és kb 40 perc alatt készre sütjük.
Közben a maradék 1 dl tejet a vaníliás cukorral felforrósítjuk. Ezzel locsolgatjuk közvetlen sütés előtt, a vége előtt 5 perccel és a sütés végén. Tetejét megszórtam mandulaforgáccsal.
A formában hagyjuk langyosra hűlni, majd lehúzzuk a tortakarikát, tálra emeljük és porcukorral megszórjuk. Kínálhatunk mellé baracklekvárt is, de önmagában is nagyon finom.
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek

9 ínycsiklandó ebéd ötlet, amikkel spórolhatsz egy kicsit!
Van amikor kevés pénzből kell okosan gazdálkodni. Ezekkel a finom és laktat
Tovább olvasom »
8 gyümölcsös süti, amitől a nyár még édesebb lesz
A nyár ízei egy tortában – friss, gyümölcsös, krémes sütemények, amik bárme
Tovább olvasom »
A fasírt is lehet különleges – 8 recept, amit imádni fogsz!
A fasírt igazi örök kedvenc – de ki mondta, hogy csak a klasszikus változat
Tovább olvasom »
Puha, krémes, gyümölcsös – 10 sütemény, amitől szebb lesz a hétvégéd
Egy finom házi sütemény mindig jó ötlet hétvégére – főleg, ha nem kell hozz
Tovább olvasom »
Mit főzzek ma? – 2025.07.11. péntek
Ma egy igazi kényeztető menüvel készültünk! A napot egy selymes, sajtos-pór
Tovább olvasom »
12 mennyei tejberizses és rizspudingos desszert – klasszikustól a különlegesig
A tejberizs az a desszert, amit gyerekkorunk óta szeretünk – most viszont ú
Tovább olvasom »