Napraforgó kalács recept
Ők is elkészítették

Elkészítése:
Az élesztőt felfuttattam 1 dl tejben 1 mk cukorral, majd a többi hozzávalóival jól kidagasztottam. Kelesztőtálba helyeztem,fedelével lezártam,majd meleg helyen duplájára kelesztettem. Liszttel hintett deszkára borítottam és két egyforma darabra vágtam. Az egyik tésztát 5 egyforma részre vágtam,majd cipóvá formáztam.
10 percig percig pihentettem. Addig a másik tésztából az 1/4 részt leválasztottam,gömbölyűre formáztam,ez lesz majd a kalács közepe. Félre tettem. A megmaradt 3/4 részt is 5 egyenlő méretű cipóra gömbölyítettem ki. Hagytam pihenni.
Elővettem az első öt tészta cipót. Egyesével egy kb 22-23 cm átmérőjű kört nyújtottam belőle.
Egy nagy gáztepsit sütőpapírral kibéleltem. Az első kisodrott körlapot ráhelyeztem. Megkentem olvasztott vajjal.
Kinyújtottam egy kivételével a többit is,egymásra raktam,minden lapot vajjal megkentem,úgy helyeztem egymásra.
Az 5. lapot nagyobb méretűre sodortam,hogy a 4 tésztalapot körben,az oldalát is betakarja. A tészta közepét nyolc részre vágtam, úgy, hogy körben egy cm szélességben egyben hagytam. A cikkeket kihajtottam.
Majd az 5 db kisebb cipót nyújtottam, kentem és rétegeztem, éppen úgy, mint az előzőnél tettem, de most 14-15 cm átmérőre. Ha kész akkor a már kihajtott tészta közepébe helyeztem. A közepét ugyanúgy, mint az előzőt, nyolc részre vágtam, a szélén egy centimétert egyben hagyva. A bevágásokat úgy végeztem, hogy az előző sor kihajtott szirmai közé essenek a belsők. Ha kész a bevágás, akkor óvatosan ezeket is kihajtom. A közepébe helyeztem a félretett cipót.
A kalácsot a sütőpapír segítségével sütőlemezre helyeztem. (A tepsi hátoldalán sütöttem, hogy a széle ne nyomódjon meg.) Letakartam és 30 percig hagytam kelni. Ezalatt a sütőt előmelegítettem 180 fokra. A megkelt tésztát egy egész, felvert tojással lekentem. A közepét és a szirmokat megszórtam szezámmaggal. Szép pirosra sütjöm a forró sütőben. (A tepsi hátoldalán sütöttem, hogy a széle ne nyomódjon meg.)
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek

10 őszi céklás recept, amit ki kell próbálnod!
Az ősz egyik legszebb ajándéka a cékla: élénk színével azonnal feldobja az
Tovább olvasom »
Főszerepben az alma: 10 finomság receptje
Az alma igazi jolly joker a konyhában, hiszen számtalan sütemény alapja leh
Tovább olvasom »
10 brutál jó tésztaétel az őszi napokra
A tésztaételek mindig biztos választásnak számítanak, ha gyorsan és finomat
Tovább olvasom »
Főszerepben a szőlő: 10 őszi finomság, amit érdemes kipróbálnod
Az ősz egyik legfinomabb ajándéka a szőlő, amely nemcsak frissen, hanem süt
Tovább olvasom »
Lélekmelengető őszi finomságok – 8 leves, amit el kell készítened
Az ősz beköszöntével mindannyian vágyunk egy tál forró, illatos levesre, am
Tovább olvasom »
Főszerepben a szilva: 10 recept a házias gombócoktól a clafoutisig
A szilva nemcsak frissen fogyasztva igazi csemege, hanem számtalan sütemény
Tovább olvasom »