Kakaós kalács recept
Hozzávalók:
- 1 kg finom liszt
- 10 dkg olvasztott margarin
- 1 cs Vaníliás cukor
- 4 ek kristálycukor
- 6 dl tej
- 1 élesztő
- 3-4 ek kakaós cukor vagy instant kakaó
- 1 csipet só
Elkészítés:
A hozzávalókat ketté veszem,a liszt egyik felébe keverem a vaníliás cukrot a másikba a kakaós cukrot(én nyuszi kakaót kevertem bele)a vajat is felezem,és ha az élesztő (1dl tej+1kiskanál cukor+élesztő) felfutott akkor azt is felezem,felét a kakaós keverékhez felét a vaníliás cukros keverékhez öntöm. A tejet 4 ek. cukorral meglangyosítom és azt is felezem. A tésztákat jól összedolgozzuk,két cipót kapunk,egy kakaósat és egy simát!Ha sok a tej akkor tehetünk még hozzá lisztet!A két cipót langyos helyen kb. fél-3/4 órát letakarva kelesztjük!Ha megkeltek a bucik ketté veszem őket,téglalap alakúra nyújtjuk fehér és rá a kakaós,majd feltekerjük,a sorrend persze cserélhető lehet alul a kakaós és felül a fehér.Jól kivajazott tepsibe tesszük őket,távol egymástól,mert sütés előtt még 15-20 percet kelesztjük és nagyon megnőnek. 160 fokos előmelegített sütőbe 40-45 percig sütjük!Közbe többször is langyos cukros tejjel kenjük meg a tetejét!