Belépés Regisztáció Keress bennünket Facebook-on
Kategóriák

Fahéjas napkalács recept

Fahéjas napkalács
Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
140 perc
Mennyiség:
6 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető



  • Hozzávalók:
    2 kalácshoz:

    Tésztához:

    • 50 dkg liszt
    • 2,5 dkg élesztő
    • 2,5 dl tej
    • 4 ek cukor
    • 1 tasak vaníliás cukor
    • 1 kk só
    • 1  FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS sárgája
    • 7 dkg margarin

    Töltelékhez:

    • 4 ek olaj
    • 4 kk fahéj
    • 6 ek cukor

    Kenéshez:

    • 2  FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS sárgája
    • 2-3 ek tej

    Elkészítése:

    Az élesztőt felfuttatjuk a langyos tejben a 1 ek cukorral. A lisztet egy tálba szitáljuk, hozzáadjuk a felfutott élesztőt, a maradék cukrot, a vaníliás cukrot, a sót, a tojás sárgáját és a szoba hőmérsékletű margarint.
    Alaposan kidagasztjuk. Meleg helyen, konyharuhával letakarva kb 1 óra alatt a duplájára kelesztjük.

    A cukrot és a fahéjat összekeverjük egy tálkában.

    A megkelt tésztát 6 egyforma méretű darabra vesszük és gombócokat formálunk belőlük. Ezeket egyesével nagy, lapos tányér méretűre elnyújtjuk. Egy kalácshoz 3 lapra lesz szükség.

    Egy nagyobb méretű tepsit kibélelünk sütőpapírral és már érdemes ebben dolgozni a kaláccsal. Beleterítünk egy tésztakorongot, megkenjük olajjal, megszórjuk kevéske fahéjas cukorral. Ráfektetjük a következő lapot, ismét lekenjük olajjal, megszórjuk töltelékkel. Végül rátesszük a harmadik tésztát. Ezt érdemes kicsit nagyobbra nyújtani, hogy lelógjon oldalt kicsit a másik két lapot befedve.

    Egy éles késsel elkezdjük sugárirányban átvágni a tésztát úgy, hogy a kalács szélénél kb 2 cm-re nem metsszük át, majd megfogunk két egymás melletti „napsugarat” és hármat tekerünk rajtuk úgy, hogy szembe tekerjük a két tésztacsíkot, tehát a bal kezünkben lévőt jobbra tekerjük, a jobb kezünkben lévőt pedig balra. Addig tekergetünk, amíg el nem fogynak a tészta csíkok. Lekenjük tejjel elkevert tojás sárgával és hagyjuk még kb 35-40 percet kelni.

    Ezt megismételjük a maradék tésztával is.

    Előmelegített sütőben 180 fokon 25 perc alatt hőlégkeveréssel megsütjük.
    A sütőből kivéve lekenjük tejjel és konyharuhával letakarva hagyjuk 10 percet átgőzölni.

    Tipp:

    A töltetlék lehet kakaó is.

    Hozzáadom a receptfüzethez

    Őket is nézd meg!

    Szólj hozzá