Fahéjas napkalács recept

Elkészítése:
Az élesztőt felfuttatjuk a langyos tejben a 1 ek cukorral. A lisztet egy tálba szitáljuk, hozzáadjuk a felfutott élesztőt, a maradék cukrot, a vaníliás cukrot, a sót, a tojás sárgáját és a szoba hőmérsékletű margarint.
Alaposan kidagasztjuk. Meleg helyen, konyharuhával letakarva kb 1 óra alatt a duplájára kelesztjük.
A cukrot és a fahéjat összekeverjük egy tálkában.
A megkelt tésztát 6 egyforma méretű darabra vesszük és gombócokat formálunk belőlük. Ezeket egyesével nagy, lapos tányér méretűre elnyújtjuk. Egy kalácshoz 3 lapra lesz szükség.
Egy nagyobb méretű tepsit kibélelünk sütőpapírral és már érdemes ebben dolgozni a kaláccsal. Beleterítünk egy tésztakorongot, megkenjük olajjal, megszórjuk kevéske fahéjas cukorral. Ráfektetjük a következő lapot, ismét lekenjük olajjal, megszórjuk töltelékkel. Végül rátesszük a harmadik tésztát. Ezt érdemes kicsit nagyobbra nyújtani, hogy lelógjon oldalt kicsit a másik két lapot befedve.
Egy éles késsel elkezdjük sugárirányban átvágni a tésztát úgy, hogy a kalács szélénél kb 2 cm-re nem metsszük át, majd megfogunk két egymás melletti „napsugarat” és hármat tekerünk rajtuk úgy, hogy szembe tekerjük a két tésztacsíkot, tehát a bal kezünkben lévőt jobbra tekerjük, a jobb kezünkben lévőt pedig balra. Addig tekergetünk, amíg el nem fogynak a tészta csíkok. Lekenjük tejjel elkevert tojás sárgával és hagyjuk még kb 35-40 percet kelni.
Ezt megismételjük a maradék tésztával is.
Előmelegített sütőben 180 fokon 25 perc alatt hőlégkeveréssel megsütjük.
A sütőből kivéve lekenjük tejjel és konyharuhával letakarva hagyjuk 10 percet átgőzölni.
Tipp:
A töltetlék lehet kakaó is.
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek

Mit tegyünk a házi pizzára? Itt van 15 isteni ötlet!
Van az a péntek este, amikor már napok óta tervezgetjük, hogy végre újra pi
Tovább olvasom »
Így vidd be a napi vízadagodat könnyedén: 10 természetes frissítő a meleg napokra
A nyári hőségben a megfelelő hidratálás nemcsak kellemes, hanem létfontossá
Tovább olvasom »
Gyors rakottasok hétköznapokra – csirkével, darált hússal, cukkinivel
Laktató, szaftos és minden falatja kényeztet – ezek az egytálételek garantá
Tovább olvasom »
A hét legjobb cukkinis receptjei – ezek a receptek most tarolnak!
A cukkini minden nyáron főszereplő a konyhában – és nem véletlenül! Könnyű,
Tovább olvasom »
8 tepsis csirkecomb, ami után garantált a repeta
A csirkecomb az egyik legszaftosabb, legsokoldalúbb alapanyag, amit szinte
Tovább olvasom »
8 rakott tészta, amit mindenki szeret
A rakott tészták igazi hétköznapi hősök: gyorsan összeállíthatók, laktatóak
Tovább olvasom »