Diós-mákos kalács recept
Hozzávalók:
Hozzávalók a tésztához:
- 52 dkg liszt
- 1 csg sütőpor
- 2,2 dl tej
- 5 dkg vaj
- 7,5 dkg tejföl
- 2 dkg élesztő
- 2 db FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
- 2 cs vaníliás cukor
A töltelékhez:
- 20 dkg darált mák vagy dió(én felesen készítettem)
- 1 cs vaníliás cukor
- 12 dkg cukor
- 1,8 dl tej
- 1/2 citrom reszelt héja
Elkészítése:
A töltelék hozzávalóit összefőzzük,majd hagyjuk kihűlni.
(Én a kalácsot 10 dkg darált mákkal,10 dkg darált dióval készítettem.)
A tészta hozzávalóit összedolgozzuk egy tálban. Kelt tészta, tehát az élesztőt felfuttatjuk a cukros-langyos tejben. Hozzáadjuk a liszthez, tojást is beleütjük, a vajat, tejfölt, vaníliás cukrot is hozzáadjuk és jól összedolgozzuk. Fél órát kelesztjük.
A megkelt tésztát két részre osztjuk és kinyújtjuk 1-1 400×250 mm-es téglalapra. Tegyük rá a töltelék felét,simítsuk egyenletesen a tésztára és tekerjük fel,mint a bejglit. A másikat is ugyanígy elkészítjük. A két tekercs végeit nyomkodjuk,gyúrjuk össze,hogy ne váljanak el egymástól és óvatosan,hogy ne nyíljanak szét,tekerjük át többször egymáson őket. Hajlítsunk a fonatból koszorút,a végeit kicsit nyomjuk össze. Tegyük sütőlapra vagy tortaformába és a felületre került domborulatokat késsel vágjuk be kb a közepükig,hogy szépen szét tudjanak nyílni. Kenjük meg tojással és hagyjuk meleg helyen,míg közel a duplájára kel. A sütőbe helyezés előtt ismét kenjük le tojással,hogy szép színe legyen. Előmelegített sütőben 180 fokon kb 40 percig süssük. Megéri a több fáradságot,mert akár ünnepi asztal díszeként vagy ajándékként is megállja a helyét.