Belépés Regisztáció Keress bennünket Facebook-on
Kategóriák

Diós-mákos kalács recept

Diós-mákos kalács
Nehézségi szint:
Nincs adat
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
Nincs adat
Mennyibe kerül?
Nincs adat



  • Hozzávalók:
    Hozzávalók a tésztához:

    • 52 dkg liszt
    • 1 csg sütőpor
    • 2,2 dl tej
    • 5 dkg vaj
    • 7,5 dkg tejföl
    • 2 dkg élesztő
    • 2 db  FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
    • 2 cs vaníliás cukor

    A töltelékhez:

    • 20 dkg darált mák vagy dió(én felesen készítettem)
    • 1 cs vaníliás cukor
    • 12 dkg cukor
    • 1,8 dl tej
    • 1/2 citrom reszelt héja

    Elkészítése:
    A töltelék hozzávalóit összefőzzük,majd hagyjuk kihűlni.
    (Én a kalácsot 10 dkg darált mákkal,10 dkg darált dióval készítettem.)
    A tészta hozzávalóit összedolgozzuk egy tálban. Kelt tészta, tehát az élesztőt felfuttatjuk a cukros-langyos tejben. Hozzáadjuk a liszthez, tojást is beleütjük, a vajat, tejfölt, vaníliás cukrot is hozzáadjuk és jól összedolgozzuk. Fél órát kelesztjük.
    A megkelt tésztát két részre osztjuk és kinyújtjuk 1-1 400×250 mm-es téglalapra. Tegyük rá a töltelék felét,simítsuk egyenletesen a tésztára és tekerjük fel,mint a bejglit. A másikat is ugyanígy elkészítjük. A két tekercs végeit nyomkodjuk,gyúrjuk össze,hogy ne váljanak el egymástól és óvatosan,hogy ne nyíljanak szét,tekerjük át többször egymáson őket. Hajlítsunk a fonatból koszorút,a végeit kicsit nyomjuk össze. Tegyük sütőlapra vagy tortaformába és a felületre került domborulatokat késsel vágjuk be kb a közepükig,hogy szépen szét tudjanak nyílni. Kenjük meg tojással és hagyjuk meleg helyen,míg közel a duplájára kel. A sütőbe helyezés előtt ismét kenjük le tojással,hogy szép színe legyen. Előmelegített sütőben 180 fokon kb 40 percig süssük. Megéri a több fáradságot,mert akár ünnepi asztal díszeként vagy ajándékként is megállja a helyét.

    Hozzáadom a receptfüzethez

    Őket is nézd meg!

    Szólj hozzá