Diós-mákos kalács recept

Hozzávalók:
Hozzávalók a tésztához:
- 52 dkg liszt
- 1 csg sütőpor
- 2,2 dl tej
- 5 dkg vaj
- 7,5 dkg tejföl
- 2 dkg élesztő
- 2 db
FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
- 2 cs vaníliás cukor
A töltelékhez:
- 20 dkg darált mák vagy dió(én felesen készítettem)
- 1 cs vaníliás cukor
- 12 dkg cukor
- 1,8 dl tej
- 1/2 citrom reszelt héja
Elkészítése:
A töltelék hozzávalóit összefőzzük,majd hagyjuk kihűlni.
(Én a kalácsot 10 dkg darált mákkal,10 dkg darált dióval készítettem.)
A tészta hozzávalóit összedolgozzuk egy tálban. Kelt tészta, tehát az élesztőt felfuttatjuk a cukros-langyos tejben. Hozzáadjuk a liszthez, tojást is beleütjük, a vajat, tejfölt, vaníliás cukrot is hozzáadjuk és jól összedolgozzuk. Fél órát kelesztjük.
A megkelt tésztát két részre osztjuk és kinyújtjuk 1-1 400×250 mm-es téglalapra. Tegyük rá a töltelék felét,simítsuk egyenletesen a tésztára és tekerjük fel,mint a bejglit. A másikat is ugyanígy elkészítjük. A két tekercs végeit nyomkodjuk,gyúrjuk össze,hogy ne váljanak el egymástól és óvatosan,hogy ne nyíljanak szét,tekerjük át többször egymáson őket. Hajlítsunk a fonatból koszorút,a végeit kicsit nyomjuk össze. Tegyük sütőlapra vagy tortaformába és a felületre került domborulatokat késsel vágjuk be kb a közepükig,hogy szépen szét tudjanak nyílni. Kenjük meg tojással és hagyjuk meleg helyen,míg közel a duplájára kel. A sütőbe helyezés előtt ismét kenjük le tojással,hogy szép színe legyen. Előmelegített sütőben 180 fokon kb 40 percig süssük. Megéri a több fáradságot,mert akár ünnepi asztal díszeként vagy ajándékként is megállja a helyét.
Képfeltöltés
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek

12 mutatós húsvéti vendégváró különlegesség
A húsvéti vendégvárás remek alkalom arra, hogy ne csak finom, de igazán mut
Tovább olvasom »
Húsvéti sós vendégváró finomságok
A húsvéti ünnepek nem csak a kalácsról és a főtt tojásról szólnak – a vendé
Tovább olvasom »
Ínycsiklandó tekercsek az ünnepi hidegtálra
Az ünnepi hidegtál egyik leglátványosabb és legkedveltebb elemei a különfél
Tovább olvasom »
A húsvéti asztal sztárjai: töltött tojások, amik nem csak finomak, hanem mutatósak is!
A húsvéti asztal nem lenne teljes a szépen tálalt, változatosan elkészített
Tovább olvasom »
8 egyszerű és nagyszerű süti, amikkel édesebbé teheted a mindennapokat
Van, amikor semmi másra nincs szükségünk, csak egy gyorsan összedobható, mé
Tovább olvasom »
Frissítő gyümölcsök és isteni krémek – 12 tökéletes desszert, amit egyszerűen muszáj kipróbálnod!
A gyümölcsök és a lágy krémek tökéletes párost alkotnak, ha frissítő és ell
Tovább olvasom »