Diós-mákos kalács recept

Hozzávalók:
Hozzávalók a tésztához:
- 52 dkg liszt
- 1 csg sütőpor
- 2,2 dl tej
- 5 dkg vaj
- 7,5 dkg tejföl
- 2 dkg élesztő
- 2 db
FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
- 2 cs vaníliás cukor
A töltelékhez:
- 20 dkg darált mák vagy dió(én felesen készítettem)
- 1 cs vaníliás cukor
- 12 dkg cukor
- 1,8 dl tej
- 1/2 citrom reszelt héja
Elkészítése:
A töltelék hozzávalóit összefőzzük,majd hagyjuk kihűlni.
(Én a kalácsot 10 dkg darált mákkal,10 dkg darált dióval készítettem.)
A tészta hozzávalóit összedolgozzuk egy tálban. Kelt tészta, tehát az élesztőt felfuttatjuk a cukros-langyos tejben. Hozzáadjuk a liszthez, tojást is beleütjük, a vajat, tejfölt, vaníliás cukrot is hozzáadjuk és jól összedolgozzuk. Fél órát kelesztjük.
A megkelt tésztát két részre osztjuk és kinyújtjuk 1-1 400×250 mm-es téglalapra. Tegyük rá a töltelék felét,simítsuk egyenletesen a tésztára és tekerjük fel,mint a bejglit. A másikat is ugyanígy elkészítjük. A két tekercs végeit nyomkodjuk,gyúrjuk össze,hogy ne váljanak el egymástól és óvatosan,hogy ne nyíljanak szét,tekerjük át többször egymáson őket. Hajlítsunk a fonatból koszorút,a végeit kicsit nyomjuk össze. Tegyük sütőlapra vagy tortaformába és a felületre került domborulatokat késsel vágjuk be kb a közepükig,hogy szépen szét tudjanak nyílni. Kenjük meg tojással és hagyjuk meleg helyen,míg közel a duplájára kel. A sütőbe helyezés előtt ismét kenjük le tojással,hogy szép színe legyen. Előmelegített sütőben 180 fokon kb 40 percig süssük. Megéri a több fáradságot,mert akár ünnepi asztal díszeként vagy ajándékként is megállja a helyét.
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek

Fűszeres, színes, laktató: próbáld ki Mexikó ízeit! (x)
A mexikói konyha világszerte óriási népszerűségnek örvend, nem véletlenül.
Tovább olvasom »
9 ínycsiklandó ebéd ötlet, amikkel spórolhatsz egy kicsit!
Van amikor kevés pénzből kell okosan gazdálkodni. Ezekkel a finom és laktat
Tovább olvasom »
8 gyümölcsös süti, amitől a nyár még édesebb lesz
A nyár ízei egy tortában – friss, gyümölcsös, krémes sütemények, amik bárme
Tovább olvasom »
A fasírt is lehet különleges – 8 recept, amit imádni fogsz!
A fasírt igazi örök kedvenc – de ki mondta, hogy csak a klasszikus változat
Tovább olvasom »
Puha, krémes, gyümölcsös – 10 sütemény, amitől szebb lesz a hétvégéd
Egy finom házi sütemény mindig jó ötlet hétvégére – főleg, ha nem kell hozz
Tovább olvasom »
Mit főzzek ma? – 2025.07.11. péntek
Ma egy igazi kényeztető menüvel készültünk! A napot egy selymes, sajtos-pór
Tovább olvasom »