Csiga és kalács egy tésztából recept
Hozzávalók:
Tésztához:
- másfél bögre langyos víz
- 3 dkg élesztő
- 1/2 bögre méz vagy 15 dkg cukor
- 2 db FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
- 1/2 bögre olaj
- 1 csapott ek só
- 6 bögre liszt
A bögre méret annyi,amelyik bögrét kijelöljük,én 3 dl-es bögrével dolgoztam.
A töltelékhez:
- 2 cs vaníliás pudingpor(lehet más ízesítésű is)
- 6 dl tej
- cukor ízlés szerint
- 1 cs vaníliás cukor
Elkészítése:
A tészta hozzávalóit jól kidolgozzuk,szokás szerint kel tésztát dagasztunk. Kétszeresére kelesztjük.
A pudingport a cukrokkal,tejjel felfőzzük,langyosra kihűtjük.
Ez egy nagy mennyiségű tészta kb 1 kg lisztből készült. Én megfeleztem és feléből a csiga,a másik feléből a két őzgerinc formában sült kakaós kalács készült. Tehát a tésztát ketté vesszük,30×30 cm-es alakzatra nyújtjuk,a kihűlt pudinggal megkenjük és feltekerjük. A feltekert tésztát először középen ketté vágjuk,majd felszeleteljük. Kivajazott tepsibe tesszük,tojással lekenjük.
Nem kelesztjük újra. Begyújtjuk a sütőt és máris beletesszük. Ahogy a sütő melegszik,a tészta kel. 12 db izmos csiga lett belőle.
A másik fele tésztával is így járunk el. Ha több óriás csigát akarunk,akkor a töltelék mennyiségét növeljük.
A másik fele tésztát kinyújtottam,mint a csigáét,olajjal lekentem és cukros,vaníliás cukros kakaóval bőven megszórtam. Feltekertem.
2 őzgerincet kivajaztam,a tésztát ketté vágtam,majd az őzgerinc formába tettem,melegen addig kelesztettem,míg a formát kitöltötte.
Felvert tojással lekentem és sütöttem.