Kakaós kalász recept
Elkészítése:
Az élesztőt felfuttatjuk a langyos tejben 1 ek cukorral. A lisztet egy tálba öntjük, hozzáadjuk a felfutott élesztőt, a maradék cukrot, a sót, a szobahőmérsékletű margarint, a tojás sárgáját és alaposan kidagasztjuk. Konyharuhával letakarva, meleg helyen, kb. 1 óra alatt a duplájára kelesztjük.
A töltelékhez a cukrot elkeverjük a kakaóporral. A megkelt tésztát lisztezett felületre borítjuk. Vékonyra, kb. 4 mm vastagra és téglalap alakúra elnyújtjuk. 3 egyenlő széles csíkra vágjuk.
A csíkokat megkenjük olajjal. A kakaós töltelékkel megszórjuk a tésztákat, a szélénél hagyjunk kis szabad helyet. A két keskenyebb végénél felhajtunk kb. 1-2 cm hosszú tésztát, így nem fog kifolyni a töltelék. Majd a hosszabbik oldalánál kezdve feltekerjük, mint a bejglit.
A szélét óvatosan a tészta oldalához csípjük, majd ezt a részt alulra fordítjuk. Ha túl hosszúak a rudak, netán nem férnek bele a tepsibe, akkor középen elvágva és a végeit betűrve kettévehetjük. (Én így tettem, mert a legnagyobb tepsibe sem fért bele a rúd.)Sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk a kalászokat.
Egy tiszta, éles és belisztezett ollóval 45 fokos szögben 2 cm-ként bevágjuk a tésztát kb. 2/3 részig, de ne vágjuk át teljesen az aljáig. Az egyik kalászkát fordítsuk jobbra, a másikat balra és így tovább. Kenjük le őket tojás sárgájával.
Melegítsük elő a sütőt, addig is kelnek kicsit még a kalászok. 180 fokon hőlégkeveréssel 12 perc alatt szép barnára sütjük őket. A sütőből kivéve kenjük le tejjel és hagyjuk kb. 10 percet átgőzölni. A töltelék egyáltalán nem folyt ki és ennyi kevés idő alatt is tökéletesen átsültek a kalászok.
6 rúd lett ebből az adagból.
Tipp:
Imádok kísérletezni a kelt tésztával. Így született meg ez a kakaós kalács. Puha tésztában finom kakaó. Azt hiszem nem is kell több csak egy pohár tej vagy kakaó, esetleg kávé.
A formázásról további képek megtekinthetők a blogon.