Kakaós kalácsvirág recept
Ők is elkészítették
Hozzávalók:
Tészta:
- 50 dkg liszt
- 8 dkg kristálycukor
- 8 dkg margarin (olvasztott)
- 1 FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
- 2 dl tej (langyos)
- 1 csomag instant élesztőpor
- 1 csipet só
Kakaós töltelék:
- 3-4 ek kakaópor (cukor nélküli)
- 3-4 ek kristálycukor
- 1 csomag vaníliás cukor
- 5 dkg margarin (olvasztott)
- tej (lekenni a tetejét)
Elkészítése:
1 dl tejet meglangyosítunk, beleszórjuk az élesztőt és rászórunk egy csipet cukrot. Félretesszük és hagyjuk felfutni.
A lisztet elkeverjük a sóval és a cukorral. Hozzáadjuk a tojást, az olvasztott (de nem forró) margarint, a maradék tejet és a felfutott élesztős tejet. Alaposan összegyúrjuk, fényesre dagasztjuk. Letakarva, meleg helyen duplájára kelesztjük.
A kakaóport elkeverjük a cukorral és a vaníliás cukorral.
A megkelt tésztát enyhén lisztezett felületen kissé átgyúrjuk, majd két egyenlő részre osztjuk. Az egyik cipót kinyújtjuk kör alakúra. Helyezzünk rá a kinyújtott tésztára egy lapos tányért (28 cm átmérőjű), és vágjuk körbe, hogy szabályos kör alakot kapjunk.
A tésztát áthelyezzük egy sütőpapírral bélelt nagy méretű tepsire és megkenjük az olvasztott margarinnal. Rászórjuk a kakaós keveréket.
A másik tésztát is kinyújtjuk, és szintén kör alakúra vágjuk, majd átemeljük a kakaóval megszórt tésztára. Kissé összenyomjuk.
A kör közepére egy poharat teszünk, és kissé rányomjuk A pohár pereméig bevagdossuk a tésztát 16 egyenlő cikkre. Ezután két kezünkkel megfogunk 1-1 egymás melletti cikket. A jobb oldalit jobbra, a bal oldalit pedig balra tekerjük meg kétszer. A 2 cikk végét kissé összecsípjük. Így haladjunk végig, amíg el nem fogynak a cikkek.
A tetejét lekenjük egy kis tejjel és 160 fokra előmelegített sütőben kb. 20-25 perc alatt szép pirosra sütjük. Hagyjuk kihűlni, majd porcukorral meghintve kínáljuk.