Kakaós fonott kalács recept
Hozzávalók:
Tésztához:
- 50 dkg liszt
- 0,5 kk só
- 2 ek cukor
- 1 tasak vaníliás cukor
- 2,5 dkg friss élesztő
- 2 dl tej
- 1 egész FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
- 10 dkg margarin
Töltelékhez:
- 1 ek margarin megolvasztva
- 5 ek cukor
- 2 tasak vaníliás cukor
- 3 púpos ek cukrozatlan kakaópor
Tetejére:
- 1 egész FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
Elkészítése:
Az élesztőt a meleg, de nem forró tejbe morzsoljuk, megszórjuk 1 evőkanál cukorral és hagyjuk felfutni.
A lisztet egy tálba szitáljuk, elkeverjük benne a sót, hozzáadjuk a felfutott élesztőt, a maradék cukrot, a vaníliás cukrot, a tojást és az olvasztott margarint. Simára dagasztjuk.
Meleg helyen lefedve kb 1 óra alatt a duplájára kelesztjük.
A megkelt tésztát 2 egyenlő részre osztjuk, majd az egyik tésztát téglalap alakúra és kb 4 mm vastagra elnyújtjuk.
Keresztben 3 egyforma részre vágjuk. Mindegyiket lekenjük olvasztott margarinnal. A cukrokat a kakaóporral kikavarjuk és a felét elosztjuk a 3 tésztacsíkon.
A csíkokat egyenként feltekerjük és a hajtásokat a tészta széléhez csípjük. A három szál végét összefogjuk és lazán összefonjuk.
A műveletet megismételjük a másik tésztával is.
Két sütőpapírral bélelt kalácsformába fektetjük és lefedve még kb. 30 percet kelesztjük. Lekenjük egy kissé felvert tojással.
180 fokra előmelegített sütőben kb 25 perc alatt szép pirosra sütjük. Rácsra téve hagyjuk teljesen kihűlni.
Tipp:
Egy kis kalácsra vágytam, mégpedig kakaósra. Nagyon finom, puha a tésztája, de nem túl édes. Reggelire vagy uzsonnára tökéletes egy bögre hideg tej kíséretében. Nem nehéz az elkészítése, akár kezdő háziasszonyok is nyugodtan belevághatnak.