Kakaós-csokis félkiflik recept
Hozzávalók:
Tésztához:
- 50 dkg liszt
- 0,5 kk só
- 2,5 dkg friss élesztő
- 2 dl tej
- 3 ek cukor
- 1 tasak vaníliás cukor
- 1 egész FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
- 10 dkg vaj/margarin
Töltelékhez:
- 5 púpos ek cukor
- 3 ek cukrozatlan kakaópor
- 5 dkg süthető csokiforgács
- 3-4 ek olaj (vagy olvasztott vaj/margarin)
Lekenéshez:
- 1 egész FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
Elkészítése:
Az élesztőt a meleg, de nem forró tejbe morzsoljuk, megszórjuk 1 evőkanálnyi cukorral és hagyjuk felfutni.
A lisztet egy tálba szitáljuk, elkeverjük benne a sót. Hozzáadjuk a felfutott élesztőt, a maradék cukrot, a vaníliás cukrot, a tojást, a vajat/margarint és alaposan kidagasztjuk.
Meleg helyen, letakarva kb. 1 óra alatt a duplájára kelesztjük.
A megkelt tésztát 8 egyenlő részre osztjuk, és gombócokat formázunk. Letakarva hagyjuk még 10-15 percet kelni, majd egyesével négyszögletesre, kb. 2-3 mm vastagra elnyújtjuk.
Lekenjük olajjal, és megszórjuk a kakaós cukorral, valamint kevés csokiforgáccsal. (Ha nincs ilyen otthon, akkor reszelt étcsokoládéval is helyettesíthető.)
A felső résztől kezdve szorosan feltekerjük, majd középen egy éles késsel kettévágjuk. Hajtással lefelé sütőpapírral bélelt tepsibe fektetjük. Letakarva további 30 percet kelesztjük.
Lekenjük egy egész, kissé felvert tojással. Előmelegített sütőben, 180 fokon hőlégkeveréssel 15 perc alatt megsütjük.
Rácson hagyjuk kihűlni. Vékonyan porcukorral meghintve kínáljuk.
Tipp:
Bekapcsoltam a sütőt és egy finom, kakaós-csokis kalácsot készítettem. Mikor bedagasztottam, még nem tudtam, hogy mi készül, csak azt, hogy édes kelt lesz. Majd jött egy ötlet, hogy félkiflire formázzam. Picit sütés közben kifolyt némi töltelék, de így is maradt benne elegendő. Puha, csokis, édes.
További képek a formázásról megtekinthetők a blogon.