Kakaós-csokis félkiflik recept

Hozzávalók:
Tésztához:
- 50 dkg liszt
- 0,5 kk só
- 2,5 dkg friss élesztő
- 2 dl tej
- 3 ek cukor
- 1 tasak vaníliás cukor
- 1 egész
FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
- 10 dkg vaj/margarin
Töltelékhez:
- 5 púpos ek cukor
- 3 ek cukrozatlan kakaópor
- 5 dkg süthető csokiforgács
- 3-4 ek olaj (vagy olvasztott vaj/margarin)
Lekenéshez:
- 1 egész
FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
Elkészítése:
Az élesztőt a meleg, de nem forró tejbe morzsoljuk, megszórjuk 1 evőkanálnyi cukorral és hagyjuk felfutni.
A lisztet egy tálba szitáljuk, elkeverjük benne a sót. Hozzáadjuk a felfutott élesztőt, a maradék cukrot, a vaníliás cukrot, a tojást, a vajat/margarint és alaposan kidagasztjuk.
Meleg helyen, letakarva kb. 1 óra alatt a duplájára kelesztjük.
A megkelt tésztát 8 egyenlő részre osztjuk, és gombócokat formázunk. Letakarva hagyjuk még 10-15 percet kelni, majd egyesével négyszögletesre, kb. 2-3 mm vastagra elnyújtjuk.
Lekenjük olajjal, és megszórjuk a kakaós cukorral, valamint kevés csokiforgáccsal. (Ha nincs ilyen otthon, akkor reszelt étcsokoládéval is helyettesíthető.)
A felső résztől kezdve szorosan feltekerjük, majd középen egy éles késsel kettévágjuk. Hajtással lefelé sütőpapírral bélelt tepsibe fektetjük. Letakarva további 30 percet kelesztjük.
Lekenjük egy egész, kissé felvert tojással. Előmelegített sütőben, 180 fokon hőlégkeveréssel 15 perc alatt megsütjük.
Rácson hagyjuk kihűlni. Vékonyan porcukorral meghintve kínáljuk.
Tipp:
Bekapcsoltam a sütőt és egy finom, kakaós-csokis kalácsot készítettem. Mikor bedagasztottam, még nem tudtam, hogy mi készül, csak azt, hogy édes kelt lesz. Majd jött egy ötlet, hogy félkiflire formázzam. Picit sütés közben kifolyt némi töltelék, de így is maradt benne elegendő. Puha, csokis, édes.
További képek a formázásról megtekinthetők a blogon.
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek

10 őszi céklás recept, amit ki kell próbálnod!
Az ősz egyik legszebb ajándéka a cékla: élénk színével azonnal feldobja az
Tovább olvasom »
Főszerepben az alma: 10 finomság receptje
Az alma igazi jolly joker a konyhában, hiszen számtalan sütemény alapja leh
Tovább olvasom »
10 brutál jó tésztaétel az őszi napokra
A tésztaételek mindig biztos választásnak számítanak, ha gyorsan és finomat
Tovább olvasom »
Főszerepben a szőlő: 10 őszi finomság, amit érdemes kipróbálnod
Az ősz egyik legfinomabb ajándéka a szőlő, amely nemcsak frissen, hanem süt
Tovább olvasom »
Lélekmelengető őszi finomságok – 8 leves, amit el kell készítened
Az ősz beköszöntével mindannyian vágyunk egy tál forró, illatos levesre, am
Tovább olvasom »
Főszerepben a szilva: 10 recept a házias gombócoktól a clafoutisig
A szilva nemcsak frissen fogyasztva igazi csemege, hanem számtalan sütemény
Tovább olvasom »