Joghurtos szalagos fánk recept
Ők is elkészítették
Hozzávalók:
- 50 dkg finomliszt
- 1,5 dl tej
- 1 dl natúr joghurt
- 4 dkg friss élesztő
- 5 dkg porcukor
- 5 dkg vaj
- 4 FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁSsárgája
Elkészítése:
Az élesztőt a cukros langyos tejben felfuttatom. A lisztet egy edénybe teszem, ráöntöm a felfuttatott élesztőt, az olvasztott vajat, a joghurtot és a tojások sárgáját.
Összekeverem a tésztát, majd munkaasztalra kivéve addig gyúrom, míg teljesen sima lesz. Visszateszem a tálba, letakarom, és meleg helyen kb. 30 perc alatt duplájára kelesztem.
Ha a tészta megkelt, lisztezett munkaasztalon 1-1,5 cm vastagra nyújtom, és egy 6-7 cm átmérőjű kiszúróval, vagy pohárral fánkokat szaggatok belőle. A maradék tésztát összegyúrom, újra kinyújtom, és kiszaggatom. 20 percet pihentetem.
Magas falú serpenyőben olajat forrósítok. Egyszerre annyi fánkot sütök ki, ami kényelmesen elfér a serpenyőben. Mielőtt az olajba teszem, közepén az ujjammal mélyedést csinálok.
Úgy kezdem a sütést, hogy a fánkot lyukas oldalával lefelé teszem az olajba. Az első oldalukat 2-3 percig sütöm fedő alatt, majd megfordítom, és most már fedő nélkül sütöm tovább. Sütés közben folyamatosan figyelem a fánkokat, hogy szép világos színűre süljenek.
A kész fánkokat papírtörlőre szedem, még melegen porcukorral megszórom, és baracklekvárral, vagy bármilyen házi lekvárral töltve tálalom.
A joghurtos szalagos fánk kalória és tápérték tartalma:
Fehérje: 8 g
Szénhidrát: 44 g
Zsír: 10 g