Hokkaido kalács recept
Ők is elkészítették
Hozzávalók:
- 2 dl tejszín
- 2 dl tej
- 50 dkg liszt
- csipet só
- 3 ek cukor
- 3 dkg élesztő
- 2 ek burgonyapehely (elhagyható)
- 1 FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS a lekenéshez
Elkészítése:
A kenyérsütőgép üstjébe beletesszük a fenti sorrendben a hozzávalókat. Először a tejszínt, a tejet, a lisztet, csipet sót, cukrot és rámorzsolni az élesztőt. Elindítjuk a dagasztó programot, és bedagasztjuk a tésztát.
A dagasztás végén kapcsoljuk ki a gépet, majd újra indítsuk el, és megint dagasszuk ki a tésztát. Így a kétszeri dagasztásnak köszönhetően nagyon szép sima lett a tészta. (Természetesen kézzel is dagaszthatjuk, vagy kézi mixer dagasztó spiráljával.) Kelesztőtálban kb. egy óra alatt duplájára kelesztjük.
Amikor megkelt a tészta, lisztezett felületre kiborítjuk, majd 4 egyforma részre osztjuk. Mindegyik tésztából hosszú csíkokat nyújtunk, majd feltekerjük.
Egy sütőformát kibélelünk sütőpapírral, majd szépen egymás mellé helyezzük a feltekert tésztatekercseket. Ezután meleg helyen ismét duplájára kelesztjük. Ha szépen megkelt, akkor a tetejét felvert tojással lekenjük.
Előmelegített sütőbe helyezzük, és 180 fokon 35-40 percig sütjük. 10 perc sütés után a tetejét alufóliával takarjuk le, hogy sütés közben a teteje ne égjen meg!
A sütőből kivéve rácsra helyezzük, és szeletelés előtt teljesen kihűtjük.