Hókifli nagyi lekvárjával recept
Ők is elkészítették
Hozzávalók:
- 40 dkg rétesliszt
- 25 dkg margarin
- tejföl (2 dl-nél nem több)
- pici só
Tölteléknek:
- lekvár, sütőlekvár
A forgatáshoz:
- 25 dkg porcukor
- 2 csomag vaníliás cukor
Elkészítése:
A hozzávalókat összegyúrom annyi tejföllel, hogy rugalmas, könnyen nyújtható tésztát kapjak. A tésztát 3-4 részre osztom és negyed óráig hűvös helyen pihentetem. Lisztezett deszkán vékonyra nyújtom és közepes pogácsaszaggatóval kiszaggatom. A korongok szélére egy kis darab lekvárt teszek.
Én a nagyi tömörebb baracklekvárját használtam, de bármilyen keményebb lekvár jó bele. (Tényleg csak kis darab kell belőle, mert ahogy felcsavarjuk a tésztát, a nagyobb darabokon megnyúlik és kiszakad vagy túl dundi kiflit kapunk.)
A tésztát felcsavarom és kis kifliket formázok belőle. Sütőfóliával letakart tepsibe sorakoztatom őket, és előmelegített sütőben közepes lángon addig sütöm, míg a kiflik alja enyhén barna nem lesz. Ha a kifli még puha, de a talpa már halvány barna, akkor jó, különben túl kemény vagy száraz lesz, amikor kihűl.
A még meleg kifliket megforgatom a vaníliás porcukorban.