Zsemle recept
Ők is elkészítették
Hozzávalók:
- 40 dkg sima búzaliszt
- 5 dkg teljes kiőrlésű rozsliszt
- 5 dkg kukoricaliszt
- 2,5 dkg élesztő
- 6 dkg vaj
- 1
FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS - 1,75 dl tej
- 3 dkg cukor
- 2 tk só
Elkészítése:
A tejet meglangyosítjuk, beleszórjuk a cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt, és félretesszük. Megolvasztjuk a vajat, de ne forrjon fel!
Az összes lisztet nagy tálba öntjük, beletesszük a sót, közepébe ütjük a tojást, hozzáadjuk a vajat és a tejes-cukros, felfutott élesztőt. Jól összegyúrjuk, könnyen dagasztható tésztát kapunk. Összegyúrás után még jó 10 percig dagasszuk!
Cipóvá formálva, liszttel lazán megszórva, sűrű szövésű konyharuhával letakarva langyos helyen hagyjuk 1 órán át kelni hagyjuk. Ezután lisztezett deszkára borítjuk, hengerré görgetjük, öklömnyi darabokat szakítva belőle gömböket formázunk, és sütőpapírral bélelt (vagy enyhén margarinnal kent, lisztezett) sütőlapra rakosgatjuk.
170 fokos sütőbe toljuk, és kb. 30 perc alatt szép barnás-pirosra sütjük.
Tipp:
Az élesztős tésztákhoz ne melegítsük előre a sütőt. Amíg a sütőben együtt melegszik a kellő hőfokra, addig folytatja a kelést.
A zsemle kalória és tápérték tartalma:
Fehérje: 8 g
Szénhidrát: 46 g
Zsír: 8 g
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek
Ünnepi tortacsodák – 12 recept, amit idén ki kell próbálnod
Ha valami igazán különleges édességet keresel az ünnepi asztalra, egy ínycs
Tovább olvasom »
10 pogácsa, amire a nagyi is büszke lenne
A pogácsa a magyar konyha igazi büszkesége – egyszerre hétköznapi és ünnepi
Tovább olvasom »
Mit főzz ma? 10 isteni csirkés fogás hétköznapokra
Ha tanácstalan vagy, mit főzz ebédre, a csirkés ételek mindig jó választást
Tovább olvasom »
Puha, illatos, házias – 10 mákos finomság, amit meg kell sütnöd
Ha szereted a mákot, ez a válogatás igazi kincsesbánya lesz számodra. Össze
Tovább olvasom »
Krémes, házias, illatos – 10 leves, amitől jobb kedved lesz
Amikor odakint fúj a szél és esik az eső, egy jó leves többet ér bármilyen
Tovább olvasom »
11 házi keksz, ami tökéletes egy csésze teához vagy kávéhoz
Ha unod már a klasszikus linzert, próbáld ki ezeket a különleges házi teasü
Tovább olvasom »


