Belépés Regisztáció Keress bennünket Facebook-on
Kategóriák

Zsemle recept

Zsemle
Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Olcsó



  • Hozzávalók:

    • 40 dkg sima búzaliszt
    • 5 dkg teljes kiőrlésű rozsliszt
    • 5 dkg kukoricaliszt
    • 2,5 dkg élesztő
    • 6 dkg vaj
    • 1  FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
    • 1,75 dl tej
    • 3 dkg cukor
    • 2 tk só

    Elkészítése:

    A tejet meglangyosítjuk, beleszórjuk a cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt, és félretesszük. Megolvasztjuk a vajat, de ne forrjon fel!

    Az összes lisztet nagy tálba öntjük, beletesszük a sót, közepébe ütjük a tojást, hozzáadjuk a vajat és a tejes-cukros, felfutott élesztőt. Jól összegyúrjuk, könnyen dagasztható tésztát kapunk. Összegyúrás után még jó 10 percig dagasszuk!

    Cipóvá formálva, liszttel lazán megszórva, sűrű szövésű konyharuhával letakarva langyos helyen hagyjuk 1 órán át kelni hagyjuk. Ezután lisztezett deszkára borítjuk, hengerré görgetjük, öklömnyi darabokat szakítva belőle gömböket formázunk, és sütőpapírral bélelt (vagy enyhén margarinnal kent, lisztezett) sütőlapra rakosgatjuk.

    170 fokos sütőbe toljuk, és kb. 30 perc alatt szép barnás-pirosra sütjük.

    Tipp:

    Az élesztős tésztákhoz ne melegítsük előre a sütőt. Amíg a sütőben együtt melegszik a kellő hőfokra, addig folytatja a kelést.

    A zsemle kalória és tápérték tartalma:

    Kalória: 294 kcal
    Fehérje: 8 g
    Szénhidrát: 46 g
    Zsír: 8 g
    Az adatok 100 g mennyiségre vonatkoznak.

    Hozzáadom a receptfüzethez

    Őket is nézd meg!

    Szólj hozzá