Hamburger zsemle recept
Hozzávalók:
- 60 dkg finomliszt
- 4,5 dl tej
- 5 dkg élesztő
- 5 dkg olaj
- 1 tk cukor
- 1 tk só
- felvert FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
- szezámmag
Elkészítése:
Megmelegítjük a tejet, de ne legyen forró. Beletesszük a cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt, és 10 percre félretesszük meleg helyre. Ennyi idő alatt szépen felhabosodik az élesztő.
Ezután hozzáöntjük a lisztet és a sót, és összegyúrjuk. Hozzáöntjük az olajat, és szép simára dagasztjuk. Nagyjából 5 perc dagasztás elég. Majd meleg helyen 45 perc alatt megkelesztjük.
Nyolc részre osztjuk a tésztát, zsemle alakúra formázzuk, majd pihentetjük 10-15 percet. Meglapogatom egy kicsit a zsömlécskéket (mert sütés közben úgyis nőni fognak). Megkenjük őket felvert tojással, és újabb 10 percet pihentetjük (hogy kicsit megszikkadjon rajta a tojás). Ezután újra megkenjük őket tojással, és ekkor szórjuk meg magvakkal, ha szeretnénk.
170 °C-ra előmelegített sütőben aranybarnára sütjük őket (akkor sült át teljesen, mikor már az alja sem fehér).
Tipp:
Én szezámmaggal szórtam meg a tetejét.
A hamburger zsemle kalória és tápérték tartalma:
Fehérje: 7 g
Szénhidrát: 38 g
Zsír: 7 g