Szegedi vágott cipó recept
Ők is elkészítették
Hozzávalók:
- 300 g finomliszt
- 200 g rétesliszt
- 2 dl tej
- 4 ek napraforgó étolaj
- 1 csomag szárított porélesztő
- 1 kk só
- 1 ek tejföl
Elkészítése:
A liszteket összekevertem az élesztővel, megsóztam, majd közepébe krátert csináltam, és beleöntöttem először az olajat, majd a tejet. Alaposan összedolgoztam a tejföllel is. 10 percig erősen dagasztottam kézzel, majd fél órát kelesztettem konyharuha alatt.
Újra összedagasztottam, és ismét kelt fél órát. Nagyobb méretű vágódeszkámon négy felé osztottam, és kisebb cipókat formáltam a tésztákból. Nyújtófa nélkül ököllel kilapogattam a tésztákat, majd mint a leveles tésztát felhajtogattam. Fentről, alulról, majd mindkét oldalról. Újra kilapogattam ököllel, és a két szemben lévő oldalon lévő tésztát ismét felhajtottam. Megfordítottam, így a hajtogatott felület került alulra.
Cipócskákat formáltam mind a négy golyóból, és kilisztezett tepsire sorakoztattam. Minden cipót a tetején pengével két helyen bevágtam, vízzel megspricceltem, majd előmelegített sütőbe tettem.
A sütő aljára a beindításkor kisebb, vízzel teli edényt tettem. Mikor minden cipócska aranybarnára sült, újra megspricceltem őket.
A szegedi vágott cipó kalória és tápérték tartalma:
Fehérje: 8 g
Szénhidrát: 47 g
Zsír: 8 g