Belépés Regisztáció Keress bennünket Facebook-on
Kategóriák

Napraforgó kenyér recept

Napraforgó kenyér
Nehézségi szint:
Nincs adat
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
Nincs adat
Mennyibe kerül?
Nincs adat



  • Hozzávalók:

    • 60 dkg finomliszt
    • 10 dkg rétesliszt
    • 2,5 dl langyos tej
    • 1,25 dl étolaj
    • 2 db  FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
    • 1 kk. kristálycukor
    • 2 kk. só
    • 4 dkg élesztő

    Lekenéshez:

    • 10 dkg olvasztott vaj
    • 1 db  FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁSsárgája
    • 1 dl tej
    • napraforgómag a díszítéshez

    Elkészítése:
    Kevés tejben elkeverjük a cukrot és az élesztőt belemorzsoljuk, felfuttatjuk benne. A lisztet, réteslisztet, sót összekeverjük, hozzáadjuk a tojásokat, olajat, a maradék tejet és a felfuttatott élesztőt. Alaposan összedolgozzuk, amíg a tészta szép fényes és sima lesz. Meleg helyen duplájára kelesztjük. Finoman átgyúrjuk és 2 részre osztjuk. Az egyik részt konyharuha alatt pihentetjük, míg a másikat 5 egyenlő részre osztjuk.  Nagyméretű tepsit sütőpapírral kibélelünk, erre kerül a napraforgó. Az 5 tésztadarabból négyet egyenként kb. 22 cm átmérőjű körré nyújtjuk, egyenként a sütőpapírra és egymásra illesztve rakjuk és mindegyik tetejét megkenjük olvasztott vajjal.
    Az 5-dik darabot kicsit nagyobbra kb. 24 cm átmérőjű körré nyújtjuk és úgy tesszük a többire, hogy a szélei körbe lelógjanak. Éles késsel 8 helyen bevágjuk úgy, hogy a szélétől 1 cm-re kezdődjön a vágás. A kapott háromszögeket kihajtjuk, ezek lesznek a napraforgó külső szirmai. A tészta félretett másik feléből a negyedét levágjuk, cipóvá formázzuk és pihentetjük. A maradék 3/4 részét 5 egyenlő részre osztjuk. Az 5 részt kb. 18 cm átmérőjű körré nyújtjuk egyenként és ugyanúgy egymásra rakjuk mint az előző 5 lapot. Mindegyiket megkenjük olvasztott vajjal. Az 5-dik részt kicsit nagyobbra kb. 20 cm átmérőjűre nyújtjuk, úgy tesszük a többi négyre, hogy a széle körbe lelógjon. Ezt a tésztát a kihajtogatott szirmú tészta közepébe helyezzük. Késsel ismét bevágjuk csillag alakba úgy, hogy a vágás már a kihajtogatott szirom közepénél kezdődjön. A félre tett tészta gömböt a kihajtott szirmok közepébe helyezzük. A tésztát átkenjük a tojássárga-tej keverékével, a közepét megszórjuk napraforgómaggal és sütjük.

    Hozzáadom a receptfüzethez

    Őket is nézd meg!

    Szólj hozzá