Napraforgó kenyér recept

Elkészítése:
Kevés tejben elkeverjük a cukrot és az élesztőt belemorzsoljuk, felfuttatjuk benne. A lisztet, réteslisztet, sót összekeverjük, hozzáadjuk a tojásokat, olajat, a maradék tejet és a felfuttatott élesztőt. Alaposan összedolgozzuk, amíg a tészta szép fényes és sima lesz. Meleg helyen duplájára kelesztjük. Finoman átgyúrjuk és 2 részre osztjuk. Az egyik részt konyharuha alatt pihentetjük, míg a másikat 5 egyenlő részre osztjuk. Nagyméretű tepsit sütőpapírral kibélelünk, erre kerül a napraforgó. Az 5 tésztadarabból négyet egyenként kb. 22 cm átmérőjű körré nyújtjuk, egyenként a sütőpapírra és egymásra illesztve rakjuk és mindegyik tetejét megkenjük olvasztott vajjal.
Az 5-dik darabot kicsit nagyobbra kb. 24 cm átmérőjű körré nyújtjuk és úgy tesszük a többire, hogy a szélei körbe lelógjanak. Éles késsel 8 helyen bevágjuk úgy, hogy a szélétől 1 cm-re kezdődjön a vágás. A kapott háromszögeket kihajtjuk, ezek lesznek a napraforgó külső szirmai. A tészta félretett másik feléből a negyedét levágjuk, cipóvá formázzuk és pihentetjük. A maradék 3/4 részét 5 egyenlő részre osztjuk. Az 5 részt kb. 18 cm átmérőjű körré nyújtjuk egyenként és ugyanúgy egymásra rakjuk mint az előző 5 lapot. Mindegyiket megkenjük olvasztott vajjal. Az 5-dik részt kicsit nagyobbra kb. 20 cm átmérőjűre nyújtjuk, úgy tesszük a többi négyre, hogy a széle körbe lelógjon. Ezt a tésztát a kihajtogatott szirmú tészta közepébe helyezzük. Késsel ismét bevágjuk csillag alakba úgy, hogy a vágás már a kihajtogatott szirom közepénél kezdődjön. A félre tett tészta gömböt a kihajtott szirmok közepébe helyezzük. A tésztát átkenjük a tojássárga-tej keverékével, a közepét megszórjuk napraforgómaggal és sütjük.
Képfeltöltés
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek

Mit főzzek ma? 2025.05.21 szerda
Ha szerdán már lankad a lendület, jól jön egy kész menüsor, ami levesből, f
Tovább olvasom »
Mit főzzek ma? – 2025.05.20 kedd
A hét második napján sokszor már elvárjuk magunktól, hogy valami tartalmasa
Tovább olvasom »
Tökéletes házi sütemények: brownie, túrós, krémes és karamellás szeletek
Ha szereted a krémes, réteges, lágy és mégis karakteres süteményeket, ez a
Tovább olvasom »
Stefánia, tokány, oldalas, karaj – 12 házias recept sertésből
A magyar konyha egyik legfontosabb alappillére a jóféle sertéshús, amit ann
Tovább olvasom »
Szaftos csirkemell receptek, amik új szintre emelik a hétvégi ebédet
Unod már a natúr csirkemellet? Itt az ideje, hogy újragondold! Ezek a bundá
Tovább olvasom »
Gyümölcsös és krémes sütemények sütés nélkül – eper, barack, erdei gyümölcs a főszerepben
Nem kell bekapcsolni a sütőt, mégis bámulatos desszertet varázsolhatsz az a
Tovább olvasom »