Kenyér és focaccia tészta recept
Hozzávalók:
- 300 ml langyos víz
- 50 g olíva olaj
- 80 g só
- 12 g élesztő friss
- 1 kk cukor
- 250 g rétes liszt
- 250 g finom liszt
Elkészítése:
Az élesztőt egy kevés langyos vízben felfuttatjuk a cukorral. A liszteket összeszitáljuk, a sóval és összekeverjük a felfuttatott élesztővel és a többi vízzel. Legutoljára hozzáadjuk az olajat, összegyúrjuk a tésztát és legalább 15 percig dagasztjuk.
Gombócot formálunk belőle, majd 2 órán át kelesztjük, amikor megkelt újra átdolgozzuk és gyengén újra gombócot formálunk belőle. Sütőpapíros tepsibe tesszük, majd letakarva még egy óráig kelesztjük. Késsel 4 vágást teszünk rá közel 1 cm mélyen, majd 200 fokos sütőben 40 perc alatt készre sütjük.
A focaccia-hoz: A 2 óra kelesztés után egy nagy tepsibe tesszük a tésztát és fél óráig kelesztjük. Az ujjunk hegyével apró lyukakat teszünk a tésztára, majd teszünk rá egy pár csepp olíva olajat és sót. 250 fokon 10-15 percig sütjük.