Kenyér recept
Hozzávalók:
- 2kg liszt
- 5dkg élesztő(amiből kovászt készítek)
- 2 kis marék só
- 1 liter langyos víz
Elkészítése:
A lisztet megszitálom, beleteszem a sót és összekeverem, a liszt közepébe egy mélyedést csinálok. Öntök bele egy kis langyos vizet és belemorzsálom az élesztőt, hagyom hogy jól felfusson az élesztő. Amikor ez kész akkor a többi langyos vizet hozzáadom és jó hólyagosra kidagasztom. Amikor már félig megkelt akkor 200 fokra állítom a sütőt, előmelegítem. Ha megkelt a kenyér bevágom a tetejét és a sütőbe teszem sülni kb. 1óra 20percig. Én egy 15literes lábasban sütöm villany sütőben. Ha megsült a kenyér langyos vízzel a tetejét lekenem. Jó étvágyat kívánok hozzá!
Sztori: Ha valaki kedved kap hozzá megéri a fáradságot hisz ilyen szép és finom kenyeret csak a nagymamáink idejében ettünk. Engem ő tanított meg kenyeret dagasztani. Nem fontos hozzá kemence a villany vagy gáz sütőben is lehet készíteni. Szalonnasütéshez ezt megsütöm mindig. A kenyér 3kg 20dkg szokott lenni. Egy nagycsaládnak nagyon is kiadós. Nem szoktam ilyenkor nézni, hogy mennyi munkával jár inkább azt az örömöt zsebelem be, amit kapni szoktam a barátoktól és a szomszédoktól.