Belépés Regisztáció Keress bennünket Facebook-on
Kategóriák

Házi kenyér recept

Házi kenyér
Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
90 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Olcsó



  • Hozzávalók:

    • 200 g aktív kovász
    • 500 g kenyérliszt BL 80
    • 300 ml víz
    • 12 g só

    Elkészítése:

    Az aktív kovászt alaposan összekeverjük a vízzel, majd hozzáadjuk a lisztet és a sót. Gyors mozdulatokkal összedolgozzuk, majd letakarva pihenni hagyjuk 10 percet. Ezután alaposan összedolgozzuk, 20 percet pihentetjük, majd kézzel vagy géppel szép, sima, rugalmas tésztává dagasztjuk.

    30 percet pihentetjük, majd lisztezett deszkán óvatosan kilapítjuk és hajtogatni kezdjük.

    A hajtogatást felülről lefele, lentről felfele, jobbról balra, majd balról jobbra végezzük. A tésztát egy órán át pihentetjük, majd a hajtogatást még 2x elvégezzük. Végül kenyér alakúra formázzuk, és hagyjuk a duplájára kelni.

    A sütőt bekapcsoljuk 230°C fokra, és az aljába egy edénybe vizet teszünk. A tepsit, vagy jénai tálat (a tetejét is!) betesszük a sütőbe, és hagyjuk hogy felforrósodjon. A duplájára kelt kenyeret sütőpapír segítségével ráborítjuk a forró tepsire vagy jénai tálba, éles késsel vagy pengével bevagdossuk 3-4 helyen, és lekenjük hideg vízzel.

    Betakarjuk a kenyeret, és 230°C-on sütjük 15 percet, majd levesszük 210°C a hőmérsékletet, és így sütjük 10 percen át, majd 200°C fokon még további 45-50 percet. Ha megsült a kenyér, rácsra tesszük, és lekenjük hideg vízzel. A rácson hagyjuk kihűlni.

    Tipp:

    https://www.youtube.com/watch?t=94&v=scwAiwZ3GQg

    Hozzáadom a receptfüzethez

    Őket is nézd meg!

    Szólj hozzá