Házi fehér kenyér recept
Ők is elkészítették

Hozzávalók:
- 50 dkg liszt kenyérliszt
- 1/2 ek só
- 2,5 dkg élesztő (friss)
- 1 dl langyos tej
- 1/2 tk cukor
- 1,5 dl langyos víz
- 4 dkg olvasztott vaj
Elkészítése:
Én kenyérsütőgéppel dagasztottam be a tésztát, de természetesen ezt a műveletet kézzel is elvégezhetjük.
Öntsük bele a kenyérsütőgép üstjébe a langyos tejet, a szintén langyos vizet és az olvasztott vajat. Ezután kanalazzuk rá a sóval összekevert lisztet, majd szórjuk a tetejére a cukrot és morzsoljuk rá az élesztőt. Ezután indítsuk el a dagasztó programot, majd dagasszuk meg a tésztát (én a dagasztóprogramot egymásután kétszer indítottam el, így szép sima tésztát kaptam).
Amikor a tészta elkészült vegyük ki az üstből, majd lazán gyúrjuk át kicsit. Ezután tegyük bele egy kilisztezett kelesztőtálba, majd langyos helyen, kb egy óra alatt kelesszük a duplájára.
A megkelt tésztát borítsuk ki egy lisztezett felületre (vagy szilikonlapra), majd formázzuk meg.
Egy jénai tálat béleljünk ki sütőpapírral, majd helyezzük bele a megformázott veknit és helyezzük rá a jénai tetejét. Ezután tegyük 30 percre langyos helyre és kelesszük meg újra a tésztát (jénai hiányában tehetjük kacsasütőbe, fazékba tetszés szerint a tésztát).
Amikor a tészta megkelt, vegyük le a jénai tetejét, majd pengével (vagy éles késsel) metsszük be a három helyen a tetejét. Ezután spricceljük le hideg vízzel mind a kenyér, mind pedig a jénai tetejét. A lespriccelt tetőt ezután helyezzük vissza a jénai tálra.
Melegítsük elő a sütőt 200-220 fokra, majd helyezzük be a jénait és 35-40 percig süssük a kenyeret. Ezután vegyük ki a sütőből, majd nagyon óvatosan vegyük le a jénai tetejét és spricceljük (vagy ecsettel vékonyan kenjük) le újból a kenyeret vízzel. Ezután tegyük vissza TETŐ NÉLKÜL a sütőbe és a hőfokot vegyük egy kicsit nagyobbra, majd süssük szép pirosra (én légkeverésnél 180 fokon sütöttem 40 percig, majd a tetőt levéve még kb 10 percig).
Amikor a kenyér szép pirosra sült, vegyük ki a sütőből, majd helyezzük át egy rácsra. Ezután megint spricceljük le hideg vízzel, majd hűtsük ki egészen.
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek

Kiadós hétköznapi ebédek és vacsorák, amikkel nem nyúlsz mellé
Egy nagy adag változatosság sosem árt! Ez a válogatás 12 olyan ételt tartal
Tovább olvasom »
Étkezőgarnitúra trendek és árak: megfizethető a minőség (x)
Konyhával egybenyitott terek és klasszikus étkezők Ma már egyre több otthon
Tovább olvasom »
Mákkal gazdagon: 12 mennyei sütemény, amit ki kell próbálnod
Amikor beköszönt az ősz, nincs jobb, mint elővenni a mákot — gazdag, enyhén
Tovább olvasom »
Fahéjas‑almás élmények – 12 édesség, amit muszáj megkóstolnod
Az alma az az alapanyag, ami mindig mindent feldob: ropogós héj, puha hús,
Tovább olvasom »
Káposztás klasszikusok: 12 magyar étel, amit mindenképp ki kell próbálni
Ha valami igazán magyaros, tartalmas és otthonos fogásra vágysz, akkor a ká
Tovább olvasom »
Őszi tortacsodák: 8 gazdag, rétegezett torta recepttel
Az ősz beköszöntével valahogy mindig jobban kívánjuk azokat a tortákat, ami
Tovább olvasom »