Házi fehér kenyér recept
Ők is elkészítették

Hozzávalók:
- 50 dkg liszt kenyérliszt
- 1/2 ek só
- 2,5 dkg élesztő (friss)
- 1 dl langyos tej
- 1/2 tk cukor
- 1,5 dl langyos víz
- 4 dkg olvasztott vaj
Elkészítése:
Én kenyérsütőgéppel dagasztottam be a tésztát, de természetesen ezt a műveletet kézzel is elvégezhetjük.
Öntsük bele a kenyérsütőgép üstjébe a langyos tejet, a szintén langyos vizet és az olvasztott vajat. Ezután kanalazzuk rá a sóval összekevert lisztet, majd szórjuk a tetejére a cukrot és morzsoljuk rá az élesztőt. Ezután indítsuk el a dagasztó programot, majd dagasszuk meg a tésztát (én a dagasztóprogramot egymásután kétszer indítottam el, így szép sima tésztát kaptam).
Amikor a tészta elkészült vegyük ki az üstből, majd lazán gyúrjuk át kicsit. Ezután tegyük bele egy kilisztezett kelesztőtálba, majd langyos helyen, kb egy óra alatt kelesszük a duplájára.
A megkelt tésztát borítsuk ki egy lisztezett felületre (vagy szilikonlapra), majd formázzuk meg.
Egy jénai tálat béleljünk ki sütőpapírral, majd helyezzük bele a megformázott veknit és helyezzük rá a jénai tetejét. Ezután tegyük 30 percre langyos helyre és kelesszük meg újra a tésztát (jénai hiányában tehetjük kacsasütőbe, fazékba tetszés szerint a tésztát).
Amikor a tészta megkelt, vegyük le a jénai tetejét, majd pengével (vagy éles késsel) metsszük be a három helyen a tetejét. Ezután spricceljük le hideg vízzel mind a kenyér, mind pedig a jénai tetejét. A lespriccelt tetőt ezután helyezzük vissza a jénai tálra.
Melegítsük elő a sütőt 200-220 fokra, majd helyezzük be a jénait és 35-40 percig süssük a kenyeret. Ezután vegyük ki a sütőből, majd nagyon óvatosan vegyük le a jénai tetejét és spricceljük (vagy ecsettel vékonyan kenjük) le újból a kenyeret vízzel. Ezután tegyük vissza TETŐ NÉLKÜL a sütőbe és a hőfokot vegyük egy kicsit nagyobbra, majd süssük szép pirosra (én légkeverésnél 180 fokon sütöttem 40 percig, majd a tetőt levéve még kb 10 percig).
Amikor a kenyér szép pirosra sült, vegyük ki a sütőből, majd helyezzük át egy rácsra. Ezután megint spricceljük le hideg vízzel, majd hűtsük ki egészen.
Képfeltöltés
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek

12 isteni sertésszelet recept, amit a család imádni fog
Ha egy igazán tartalmas, ízes és laktató ételre vágysz, a sertésszelet mind
Tovább olvasom »
12 tokány recept, amiből az egész család repetázni fog
Ha egy igazán laktató, szaftos és karakteres magyaros ételre vágysz, akkor
Tovább olvasom »
Krémes, habos, gyümölcsös: a legfinomabb szelet sütemények egy helyen
Ha van desszert, ami egyszerre elegáns és nosztalgikus, az biztosan egy jó
Tovább olvasom »
10 nosztalgikus édes tészta recept – nudli, metélt, fluta és társai
Az édes tészták világa nemcsak finom, hanem egyben időutazás is: vissza a m
Tovább olvasom »
10 isteni lángos recept – klasszikus, töltött és gyors változatok
Ropogós szélű, belül puha, illatos, és mindenki imádja – hát persze, hogy a
Tovább olvasom »
Zöldséges és burgonyás köret receptek – finomak, laktatók, változatosak
A főétel csak a fél siker – egy jól eltalált köret viszont az egész fogást
Tovább olvasom »