Házi fehér kenyér recept
Ők is elkészítették

Hozzávalók:
- 50 dkg liszt kenyérliszt
- 1/2 ek só
- 2,5 dkg élesztő (friss)
- 1 dl langyos tej
- 1/2 tk cukor
- 1,5 dl langyos víz
- 4 dkg olvasztott vaj
Elkészítése:
Én kenyérsütőgéppel dagasztottam be a tésztát, de természetesen ezt a műveletet kézzel is elvégezhetjük.
Öntsük bele a kenyérsütőgép üstjébe a langyos tejet, a szintén langyos vizet és az olvasztott vajat. Ezután kanalazzuk rá a sóval összekevert lisztet, majd szórjuk a tetejére a cukrot és morzsoljuk rá az élesztőt. Ezután indítsuk el a dagasztó programot, majd dagasszuk meg a tésztát (én a dagasztóprogramot egymásután kétszer indítottam el, így szép sima tésztát kaptam).
Amikor a tészta elkészült vegyük ki az üstből, majd lazán gyúrjuk át kicsit. Ezután tegyük bele egy kilisztezett kelesztőtálba, majd langyos helyen, kb egy óra alatt kelesszük a duplájára.
A megkelt tésztát borítsuk ki egy lisztezett felületre (vagy szilikonlapra), majd formázzuk meg.
Egy jénai tálat béleljünk ki sütőpapírral, majd helyezzük bele a megformázott veknit és helyezzük rá a jénai tetejét. Ezután tegyük 30 percre langyos helyre és kelesszük meg újra a tésztát (jénai hiányában tehetjük kacsasütőbe, fazékba tetszés szerint a tésztát).
Amikor a tészta megkelt, vegyük le a jénai tetejét, majd pengével (vagy éles késsel) metsszük be a három helyen a tetejét. Ezután spricceljük le hideg vízzel mind a kenyér, mind pedig a jénai tetejét. A lespriccelt tetőt ezután helyezzük vissza a jénai tálra.
Melegítsük elő a sütőt 200-220 fokra, majd helyezzük be a jénait és 35-40 percig süssük a kenyeret. Ezután vegyük ki a sütőből, majd nagyon óvatosan vegyük le a jénai tetejét és spricceljük (vagy ecsettel vékonyan kenjük) le újból a kenyeret vízzel. Ezután tegyük vissza TETŐ NÉLKÜL a sütőbe és a hőfokot vegyük egy kicsit nagyobbra, majd süssük szép pirosra (én légkeverésnél 180 fokon sütöttem 40 percig, majd a tetőt levéve még kb 10 percig).
Amikor a kenyér szép pirosra sült, vegyük ki a sütőből, majd helyezzük át egy rácsra. Ezután megint spricceljük le hideg vízzel, majd hűtsük ki egészen.
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek

8 izgalmas sütés nélküli golyó, amit egyszerűen imádni fogsz
Ezeket a sütés nélküli golyókat percek alatt elkészítheted, mégis úgy hatna
Tovább olvasom »
Könnyű és ízletes cukkinis ételek – puffancstól a lepényig
A cukkini az az alapanyag, ami mindig kéznél van, mégis millióféleképpen va
Tovább olvasom »
12 mennyei gombás recept – tésztától a húsos fogásokig
10 mennyei gombás recept tészta, csirke, gratin és vegetáriánus lehetőségek
Tovább olvasom »
Mit főzzek ma? – 30 perc és kész a tökéletes menü? Igen!
Ebédre vagy vacsorára ajánljuk ezt az ízletes összeállítást: krémleves, két
Tovább olvasom »
Online italbolt – széles választék könnyű italokból a nyaralás mellé (x)
A nyári pihenés során mindenkinek jól esik olykor egy pohár ital. Mindenkép
Tovább olvasom »
12 varázslatos szilvalekváros süti, amivel újraélheted a nagyi konyhájának illatát!
Ezek a sütemények igazi klasszikusok, amiket gyerekkorunk óta szeretünk – r
Tovább olvasom »