Chilis kenyér recept
Ők is elkészítették
Hozzávalók:
- 1 evőkanál étolaj
- 1 db paprika – chilli
- 210 ml víz
- 225g búzaliszt
- 150g teljes kiőrlésű tönköly búzaliszt
- 1 teáskanál kristálycukor
- 25 g vaj
- 1 teáskanál élesztő (instant)
Elkészítése:
A chilipaprikát, magjai nélkül, apróra vágjuk, majd a felforrósított olajon, közepes hőfokon 2-3 percig pirítjuk. Vigyázzunk, ne égjen meg, mert akkor nem pikánsan csípős, hanem keserű lesz. Félrehúzzuk, hűlni hagyjuk.
A kenyérsütő gépbe öntjük a vizet, hozzáadjuk a kihűlt chilit, olajat, majd rászórjuk a kétféle lisztet, úgy hogy elfedjék a folyadékot. A kenyérsütő gép egyik sarkába, a lisztek tetejére tesszük a cukrot, másik sarokba a sót, majd ismét egy másikba a vajat, végül középre tesszük az élesztőt.
A kenyérsütőn a dagasztás programot indítjuk el. A dagasztás végével a tésztát enyhén lisztezett asztalra tesszük, gyengéden átgyúrjuk, és kenyérré formázzuk. Jénai vagy más, tűzálló edényt olajjal egészen vékonyan kikenünk, majd beletesszük a tésztát. Olajjal éppen csak átkent fóliával letakarjuk, és meleg helyen duplájára kelesztjük.
Mikor megkelt, a tetejét vízzel átkenjük.
A sütőt előmelegítünk, 200 C fokos légkeveréses programra, tegyünk az aljába egy vízzel nagyjából félig töltött kisebb méretű tepsit. Így a kenyér enyhén gőzös forróságban fog szép aranybarnára sülni, ettől foszlósabb lesz a belseje. Sütőtől, és kenyérmérettől is függően kb 45-60 percet sütjük. Akkor jó, ha az alját kopogtatva enyhén kongó hangot ad. A kisült kenyér tetejét pár gyors mozdulattal ismét átkenjük hideg vízzel, majd rácsra tesszük, és hűlni hagyjuk.