Hagymahéjjal festett, berzselt tojás recept

Hozzávalók:
- tojás tetszés szerinti mennyiségben
- sok hagymahéj
- pici ecet
- szép levélkék (petrezselyem, tyúkhúr, lóhere – minél cifrább legyen)
- géz, vagy használaton kívüli nylonharisnya
- fonal
- szalonnabőr vagy zsír a
FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS kifényesítéséhez
Elkészítése:
Az egyik legkönnyebb, de leglátványosabb tojásfestési technika a berzselés. A szentendrei Skanzenben minden évben ez a legnépszerűbb kézműves foglalkozásunk húsvétkor. Az idén is lesz mód kipróbálni, de mindenkit arra bátorítunk, hogy nyugodtan lásson neki otthon is.
Főzzük meg a tojásokat egy icipici ecettel (nem muszáj ugyan megfőzni, de a főtt tojás nem roppan el olyan könnyen ügyködés közben, főleg az apróságok kezében).
A gézt, vagy a harisnyát vágjuk akkora darabokra, hogy beleférjen egy tojás, és össze is tudjuk kötni.
Az ujjunkkal vizezzük be egy kicsit a tojást ott, ahová a levélkét szeretnénk tapasztani, majd szépen simítsuk rá a levelet fonákjával (az erezett oldalával) kifelé. Burkoljuk be a gézbe, vagy harisnyadarabba, kössük össze az ellenkező oldalon, majd óvatosan helyezzük a lábasban a hagymahéjak tetejére. Minél több a hagymahéj, annál szebb, teltebb lesz a szín. Forraljuk fel, főzzük legalább tíz percig, és utána legalább egy órán keresztül hagyjuk a hagymalében. Akár egész éjszakára is benne maradhat.
Miután kibontottuk a megfestett tojásokat, meg is dörzsölhetjük egy kis zsírral vagy szalonnabőrrel, hogy szép fényes legyen.
Tipp:
Várunk szeretettel a Skanzen húsvéti fesztiválján! A részletes programot megtalálod a honlapunkon a “Látogatás/Programok/Húsvét” alatt.
Képfeltöltés
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek

Tökéletes házi sütemények: brownie, túrós, krémes és karamellás szeletek
Ha szereted a krémes, réteges, lágy és mégis karakteres süteményeket, ez a
Tovább olvasom »
Stefánia, tokány, oldalas, karaj – 12 házias recept sertésből
A magyar konyha egyik legfontosabb alappillére a jóféle sertéshús, amit ann
Tovább olvasom »
Szaftos csirkemell receptek, amik új szintre emelik a hétvégi ebédet
Unod már a natúr csirkemellet? Itt az ideje, hogy újragondold! Ezek a bundá
Tovább olvasom »
Gyümölcsös és krémes sütemények sütés nélkül – eper, barack, erdei gyümölcs a főszerepben
Nem kell bekapcsolni a sütőt, mégis bámulatos desszertet varázsolhatsz az a
Tovább olvasom »
12 isteni sertésszelet recept, amit a család imádni fog
Ha egy igazán tartalmas, ízes és laktató ételre vágysz, a sertésszelet mind
Tovább olvasom »
12 tokány recept, amiből az egész család repetázni fog
Ha egy igazán laktató, szaftos és karakteres magyaros ételre vágysz, akkor
Tovább olvasom »