Belépés Regisztáció Keress bennünket Facebook-on
Kategóriák

Hagymahéjjal festett, berzselt tojás recept

Hagymahéjjal festett, berzselt tojás
Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
90 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Olcsó



  • Hozzávalók:

    • tojás tetszés szerinti mennyiségben
    • sok hagymahéj
    • pici ecet
    • szép levélkék (petrezselyem, tyúkhúr, lóhere – minél cifrább legyen)
    • géz, vagy használaton kívüli nylonharisnya
    • fonal
    • szalonnabőr vagy zsír a  FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS kifényesítéséhez

    Elkészítése:

    Az egyik legkönnyebb, de leglátványosabb tojásfestési technika a berzselés. A szentendrei Skanzenben minden évben ez a legnépszerűbb kézműves foglalkozásunk húsvétkor. Az idén is lesz mód kipróbálni, de mindenkit arra bátorítunk, hogy nyugodtan lásson neki otthon is.

    Főzzük meg a tojásokat egy icipici ecettel (nem muszáj ugyan megfőzni, de a főtt tojás nem roppan el olyan könnyen ügyködés közben, főleg az apróságok kezében).

    A gézt, vagy a harisnyát vágjuk akkora darabokra, hogy beleférjen egy tojás, és össze is tudjuk kötni.
    Az ujjunkkal vizezzük be egy kicsit a tojást ott, ahová a levélkét szeretnénk tapasztani, majd szépen simítsuk rá a levelet fonákjával (az erezett oldalával) kifelé. Burkoljuk be a gézbe, vagy harisnyadarabba, kössük össze az ellenkező oldalon, majd óvatosan helyezzük a lábasban a hagymahéjak tetejére. Minél több a hagymahéj, annál szebb, teltebb lesz a szín. Forraljuk fel, főzzük legalább tíz percig, és utána legalább egy órán keresztül hagyjuk a hagymalében. Akár egész éjszakára is benne maradhat.

    Miután kibontottuk a megfestett tojásokat, meg is dörzsölhetjük egy kis zsírral vagy szalonnabőrrel, hogy szép fényes legyen.

    Tipp:

    Várunk szeretettel a Skanzen húsvéti fesztiválján! A részletes programot megtalálod a honlapunkon a “Látogatás/Programok/Húsvét” alatt.

    Hozzáadom a receptfüzethez

    Őket is nézd meg!

    Szólj hozzá