Hagymahéjjal festett, berzselt tojás recept

Hozzávalók:
- tojás tetszés szerinti mennyiségben
- sok hagymahéj
- pici ecet
- szép levélkék (petrezselyem, tyúkhúr, lóhere – minél cifrább legyen)
- géz, vagy használaton kívüli nylonharisnya
- fonal
- szalonnabőr vagy zsír a
FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS kifényesítéséhez
Elkészítése:
Az egyik legkönnyebb, de leglátványosabb tojásfestési technika a berzselés. A szentendrei Skanzenben minden évben ez a legnépszerűbb kézműves foglalkozásunk húsvétkor. Az idén is lesz mód kipróbálni, de mindenkit arra bátorítunk, hogy nyugodtan lásson neki otthon is.
Főzzük meg a tojásokat egy icipici ecettel (nem muszáj ugyan megfőzni, de a főtt tojás nem roppan el olyan könnyen ügyködés közben, főleg az apróságok kezében).
A gézt, vagy a harisnyát vágjuk akkora darabokra, hogy beleférjen egy tojás, és össze is tudjuk kötni.
Az ujjunkkal vizezzük be egy kicsit a tojást ott, ahová a levélkét szeretnénk tapasztani, majd szépen simítsuk rá a levelet fonákjával (az erezett oldalával) kifelé. Burkoljuk be a gézbe, vagy harisnyadarabba, kössük össze az ellenkező oldalon, majd óvatosan helyezzük a lábasban a hagymahéjak tetejére. Minél több a hagymahéj, annál szebb, teltebb lesz a szín. Forraljuk fel, főzzük legalább tíz percig, és utána legalább egy órán keresztül hagyjuk a hagymalében. Akár egész éjszakára is benne maradhat.
Miután kibontottuk a megfestett tojásokat, meg is dörzsölhetjük egy kis zsírral vagy szalonnabőrrel, hogy szép fényes legyen.
Tipp:
Várunk szeretettel a Skanzen húsvéti fesztiválján! A részletes programot megtalálod a honlapunkon a “Látogatás/Programok/Húsvét” alatt.
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek

Gyors rakottasok hétköznapokra – csirkével, darált hússal, cukkinivel
Laktató, szaftos és minden falatja kényeztet – ezek az egytálételek garantá
Tovább olvasom »
A hét legjobb cukkinis receptjei – ezek a receptek most tarolnak!
A cukkini minden nyáron főszereplő a konyhában – és nem véletlenül! Könnyű,
Tovább olvasom »
8 tepsis csirkecomb, ami után garantált a repeta
A csirkecomb az egyik legszaftosabb, legsokoldalúbb alapanyag, amit szinte
Tovább olvasom »
8 rakott tészta, amit mindenki szeret
A rakott tészták igazi hétköznapi hősök: gyorsan összeállíthatók, laktatóak
Tovább olvasom »
Leves, ami desszert is lehet? Ezek a receptek új szintre emelik a gyümölcslevest
Ezek a levesek egyszerre desszertek és előételek – hűsítőek, krémesek, illa
Tovább olvasom »
Egy este a VIBE-ban – a budapesti éjszaka receptje (x)
Egy este a VIBE-ban maga a budapesti éjszaka esszenciája: kreatív koktélok,
Tovább olvasom »