Grissini, Olasz kenyérrudacska recept

Hozzávalók:
- 25 dkg liszt
- 1 dkg friss élesztő
- 1,5 dl langyos víz
- csipetnyi cukor
- 1 teáskanál só
- 1 evőkanál olívaolaj
Sztori:
Az utóbbi időben gyakran készül mifelénk ez az illatos,ropogós rudacska . Többféle ízben elkészítettem már,de ezek közül gyerekseregnek a szezámaggal szórt vált be a legjobban :)
Semmiképp nem összehasonlítható sem ízvilágban-, sem állagában- a boltokban kapható zacskózott kiszereléssekkel!
Elkészítése:
A lisztet egy keverőtálba szórom, és a közepére készített mélyedésbe belemorzsolom az élesztőt, és a cukrot. Beleöntöm a langyos vizet, összekeverem. Hozzáadom a sót és az olajat, majd alaposan összedolgozom. Mikor összeállt a tészta, jó alaposan átgyúrom.
Lisztezett deszkán a tésztát ujjnyi vastag téglalappá nyújtjuk, majd ujjnyi széles csíkokra vágjuk és gömbölyűre görgetjük( kb. 20 centi hosszú rudacskák legyenek) Az így kapott hengereket sütőpapíros lemezre fektetjük, vízzel lekenjük és tetszőlegesen szórunk rá – szezámmagot, mákszemeket, reszelt sajtot,fűszerkeveréket.
Két elkészítési alternatíva közül is választhatunk…(szabad időnk függvényében)
Az egyik:
Letakarva, egy órára félreteszem, valami langyos helyre, hogy a kétszeresére megkeljen. Ebben az esetben lágyabb ,puhább kenyércsíkokat kapunk.
Előmelegített forró sütőben 200°C-on 10 perc. Vigyázat, nem szabad túlsütni, mert kemény lesz! Egész világosra süssük!
A másik:
Kelesztés nélkül, azonnal feldolgozom a tésztát. Előmelegített, forró sütőben (200 fok) 20 perc alatt aranybarnára sütjük. Így ropogósabb állagú grissinit kapunk.
Állandó időhiány miatt, én rendszeresen így készítem!
Tipp:
Bármely napszakban és alkalomkor megállja helyét asztalunkon ,ehetjük különféle mártogatóssal,krémlevesek mellé, sajtkrémmel, salátával vagy vékony sonkaszeleteket tekerve rá.
…és nem utolsó sorban első rangú ropogtatni való egy váratlan vendégsereg érkezésekor!
Jól záródó dobozban hetekig eláll (ha a sülés utáni első 10 percet még megéri:)
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek

Mit tegyünk a házi pizzára? Itt van 15 isteni ötlet!
Van az a péntek este, amikor már napok óta tervezgetjük, hogy végre újra pi
Tovább olvasom »
Így vidd be a napi vízadagodat könnyedén: 10 természetes frissítő a meleg napokra
A nyári hőségben a megfelelő hidratálás nemcsak kellemes, hanem létfontossá
Tovább olvasom »
Gyors rakottasok hétköznapokra – csirkével, darált hússal, cukkinivel
Laktató, szaftos és minden falatja kényeztet – ezek az egytálételek garantá
Tovább olvasom »
A hét legjobb cukkinis receptjei – ezek a receptek most tarolnak!
A cukkini minden nyáron főszereplő a konyhában – és nem véletlenül! Könnyű,
Tovább olvasom »
8 tepsis csirkecomb, ami után garantált a repeta
A csirkecomb az egyik legszaftosabb, legsokoldalúbb alapanyag, amit szinte
Tovább olvasom »
8 rakott tészta, amit mindenki szeret
A rakott tészták igazi hétköznapi hősök: gyorsan összeállíthatók, laktatóak
Tovább olvasom »