Meggyes-mákos túrógombóc recept

Hozzávalók:
(12 db közepes méretű gombóchoz):
- 50 dkg zsírszegény túró (vagy félzsíros)
- 6 evőkanál búzadara
- 2 egész
FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
- 2 csipetnyi só
- meggybefőtt
- fahéj
Bundázáshoz:
- 15 dkg mák
Elkészítése:
Egy nagyobb fazékban vizet forralunk csipetnyi sóval.
A túrót villával összetörjük, hozzáadjuk a kissé felvert tojásokat, a búzadarát és egy csipet sót. A búzadara mennyisége függ attól, hogy milyen túrót használsz. A zsírszegény túró krémesebb, több búzadara kell hozzá, akár 8 evőkanálnyi is.
A masszát körülbelül 10 percig hagyjuk pihenni, hogy a búzadara kissé megdagadjon. Ha a légiesen könnyű, lágy gombócot kedveled, akkor a tojás fehérjét verd fel és úgy add a túróhoz. És a csalafintaság: 12 szem meggyet fahéjba forgatunk.
Amikor felforrt a víz és lejárt a pihentetési idő, nedves kézzel golflabda méretű gombócokat formálunk, lyukat nyomunk a közepükbe és belenyomjuk a meggyet. Jól köré dolgozzuk a gombócot. Óvatosan a lobogó vízbe helyezzük őket.
Körülbelül tíz percig főzzük. Akkor jók a gombócok, ha feljönnek a víz tetejére. Ekkor szűrő segítségével kivesszük őket a vízből, folyó hideg víz alá tartjuk kicsit, hogy szilárduljanak. Ezután a gombócokat lecsepegtetjük és a darált mákba helyezzük, óvatos mozdulatokkal megforgatjuk őket a mákban. Fontos, hogy elég nagy legyen a tál ahhoz, hogy az összes gombóc elférjen benne.
A cukor nem véletlenül maradt ki a receptből, ugyanis anélkül is elég édes. Alapvetően a gombócba nem kell cukor, de ha Te édesebben szereted, akkor a cukrot vagy édesítőszert keverd a mákhoz vagy a tejfölhöz (natúr joghurthoz).
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek

Gyors rakottasok hétköznapokra – csirkével, darált hússal, cukkinivel
Laktató, szaftos és minden falatja kényeztet – ezek az egytálételek garantá
Tovább olvasom »
A hét legjobb cukkinis receptjei – ezek a receptek most tarolnak!
A cukkini minden nyáron főszereplő a konyhában – és nem véletlenül! Könnyű,
Tovább olvasom »
8 tepsis csirkecomb, ami után garantált a repeta
A csirkecomb az egyik legszaftosabb, legsokoldalúbb alapanyag, amit szinte
Tovább olvasom »
8 rakott tészta, amit mindenki szeret
A rakott tészták igazi hétköznapi hősök: gyorsan összeállíthatók, laktatóak
Tovább olvasom »
Leves, ami desszert is lehet? Ezek a receptek új szintre emelik a gyümölcslevest
Ezek a levesek egyszerre desszertek és előételek – hűsítőek, krémesek, illa
Tovább olvasom »
Egy este a VIBE-ban – a budapesti éjszaka receptje (x)
Egy este a VIBE-ban maga a budapesti éjszaka esszenciája: kreatív koktélok,
Tovább olvasom »