Meggyes-mákos túrógombóc recept

Hozzávalók:
(12 db közepes méretű gombóchoz):
- 50 dkg zsírszegény túró (vagy félzsíros)
- 6 evőkanál búzadara
- 2 egész
FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
- 2 csipetnyi só
- meggybefőtt
- fahéj
Bundázáshoz:
- 15 dkg mák
Elkészítése:
Egy nagyobb fazékban vizet forralunk csipetnyi sóval.
A túrót villával összetörjük, hozzáadjuk a kissé felvert tojásokat, a búzadarát és egy csipet sót. A búzadara mennyisége függ attól, hogy milyen túrót használsz. A zsírszegény túró krémesebb, több búzadara kell hozzá, akár 8 evőkanálnyi is.
A masszát körülbelül 10 percig hagyjuk pihenni, hogy a búzadara kissé megdagadjon. Ha a légiesen könnyű, lágy gombócot kedveled, akkor a tojás fehérjét verd fel és úgy add a túróhoz. És a csalafintaság: 12 szem meggyet fahéjba forgatunk.
Amikor felforrt a víz és lejárt a pihentetési idő, nedves kézzel golflabda méretű gombócokat formálunk, lyukat nyomunk a közepükbe és belenyomjuk a meggyet. Jól köré dolgozzuk a gombócot. Óvatosan a lobogó vízbe helyezzük őket.
Körülbelül tíz percig főzzük. Akkor jók a gombócok, ha feljönnek a víz tetejére. Ekkor szűrő segítségével kivesszük őket a vízből, folyó hideg víz alá tartjuk kicsit, hogy szilárduljanak. Ezután a gombócokat lecsepegtetjük és a darált mákba helyezzük, óvatos mozdulatokkal megforgatjuk őket a mákban. Fontos, hogy elég nagy legyen a tál ahhoz, hogy az összes gombóc elférjen benne.
A cukor nem véletlenül maradt ki a receptből, ugyanis anélkül is elég édes. Alapvetően a gombócba nem kell cukor, de ha Te édesebben szereted, akkor a cukrot vagy édesítőszert keverd a mákhoz vagy a tejfölhöz (natúr joghurthoz).
Képfeltöltés
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek

12 tokány recept, amiből az egész család repetázni fog
Ha egy igazán laktató, szaftos és karakteres magyaros ételre vágysz, akkor
Tovább olvasom »
Krémes, habos, gyümölcsös: a legfinomabb szelet sütemények egy helyen
Ha van desszert, ami egyszerre elegáns és nosztalgikus, az biztosan egy jó
Tovább olvasom »
10 nosztalgikus édes tészta recept – nudli, metélt, fluta és társai
Az édes tészták világa nemcsak finom, hanem egyben időutazás is: vissza a m
Tovább olvasom »
10 isteni lángos recept – klasszikus, töltött és gyors változatok
Ropogós szélű, belül puha, illatos, és mindenki imádja – hát persze, hogy a
Tovább olvasom »
Zöldséges és burgonyás köret receptek – finomak, laktatók, változatosak
A főétel csak a fél siker – egy jól eltalált köret viszont az egész fogást
Tovább olvasom »
12 egyszerű és gyors tésztaétel – hétköznap estére is tökéletesek
Legyen szó gyors hétköznapi vacsoráról vagy látványos családi ebédről, egy
Tovább olvasom »