Meggyes-mákos túrógombóc recept

Hozzávalók:
(12 db közepes méretű gombóchoz):
- 50 dkg zsírszegény túró (vagy félzsíros)
- 6 evőkanál búzadara
- 2 egész
FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
- 2 csipetnyi só
- meggybefőtt
- fahéj
Bundázáshoz:
- 15 dkg mák
Elkészítése:
Egy nagyobb fazékban vizet forralunk csipetnyi sóval.
A túrót villával összetörjük, hozzáadjuk a kissé felvert tojásokat, a búzadarát és egy csipet sót. A búzadara mennyisége függ attól, hogy milyen túrót használsz. A zsírszegény túró krémesebb, több búzadara kell hozzá, akár 8 evőkanálnyi is.
A masszát körülbelül 10 percig hagyjuk pihenni, hogy a búzadara kissé megdagadjon. Ha a légiesen könnyű, lágy gombócot kedveled, akkor a tojás fehérjét verd fel és úgy add a túróhoz. És a csalafintaság: 12 szem meggyet fahéjba forgatunk.
Amikor felforrt a víz és lejárt a pihentetési idő, nedves kézzel golflabda méretű gombócokat formálunk, lyukat nyomunk a közepükbe és belenyomjuk a meggyet. Jól köré dolgozzuk a gombócot. Óvatosan a lobogó vízbe helyezzük őket.
Körülbelül tíz percig főzzük. Akkor jók a gombócok, ha feljönnek a víz tetejére. Ekkor szűrő segítségével kivesszük őket a vízből, folyó hideg víz alá tartjuk kicsit, hogy szilárduljanak. Ezután a gombócokat lecsepegtetjük és a darált mákba helyezzük, óvatos mozdulatokkal megforgatjuk őket a mákban. Fontos, hogy elég nagy legyen a tál ahhoz, hogy az összes gombóc elférjen benne.
A cukor nem véletlenül maradt ki a receptből, ugyanis anélkül is elég édes. Alapvetően a gombócba nem kell cukor, de ha Te édesebben szereted, akkor a cukrot vagy édesítőszert keverd a mákhoz vagy a tejfölhöz (natúr joghurthoz).
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek

10 uborkasaláta, amit érdemes kipróbálni
Az uborkasaláta igazi klasszikus, amit szinte mindenki szeret. Jólesik a me
Tovább olvasom »
Így lesz tökéletes a kovászos uborkád
A nyár egyik legnagyobb kedvence a ropogós kovászos uborka. Frissítő, savan
Tovább olvasom »
8 izgalmas sütés nélküli golyó, amit egyszerűen imádni fogsz
Ezeket a sütés nélküli golyókat percek alatt elkészítheted, mégis úgy hatna
Tovább olvasom »
Könnyű és ízletes cukkinis ételek – puffancstól a lepényig
A cukkini az az alapanyag, ami mindig kéznél van, mégis millióféleképpen va
Tovább olvasom »
12 mennyei gombás recept – tésztától a húsos fogásokig
10 mennyei gombás recept tészta, csirke, gratin és vegetáriánus lehetőségek
Tovább olvasom »
Mit főzzek ma? – 30 perc és kész a tökéletes menü? Igen!
Ebédre vagy vacsorára ajánljuk ezt az ízletes összeállítást: krémleves, két
Tovább olvasom »