Fonott diós kalács recept
Ők is elkészítették
Hozzávalók:
- 70 dkg finomliszt
- 3 dl langyos tej
- 1 db FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
- 10 dkg olvasztott margarin
- 10 dkg kristálycukor
- 2 cs vaníliás cukor
- 5 dkg élesztő
- csipet só
A töltelékhez:
- darált dió
- cukor
Elkészítése:
Az élesztőt kevés cukros tejben felfuttatjuk,majd a többi hozzávalókkal kidagasztjuk.
Meleg helyen duplára kelesztjük. A megkelt tésztát ketté vesszük.
Az egyik feléből egy kalácsot,a másik feléből egy kuglófot készítettem.
A kalácshoz a tésztát 4 részre vágjuk,ovális alakra sodorjuk ki,majd olvasztott margarinnal megkenjük,cukrozott dióval megszórjuk,majd feltekerjük. Mind a 4 tésztánál így járunk el.
A 4 rudat összefonjuk és egy sütőpapírral bélelt kalács formába helyezzük.
Még fél órát meleg helyen kelesztjük,felvert tojással megkenjük,a sütőt bekapcsoljuk 180 fokra,hideg sütőbe tesszük,míg melegedett a sütő,még kelt a kalács.
A sütés 15 perce után fóliával letakarjuk,mivel gyorsan sül és a teteje el ne égjen.
A sütés vége felé tejjel meglocsoljuk. Attól lesz fényes és foszlós a kalács.
Buborékos kuglóf
Ez eredetileg kalács formában készült egyik blogon,de 1 formám volt,így kuglófba tettem.
A megmaradt tésztából 16 db -ot pogácsa szaggatóval szaggattam ki. A diót cukorral összekevertem és egy kis tejjel összeállítottam. Mindegyik korong közepére 1 tk diós tölteléket tettem,gombóccá formáztam és sütőpapírral bélelt kuglófba tettem,fél órát még kelesztettem,felvert tojással lekentem és a kaláccsal együtt sütöttem meg.